hír rendezvény épületek

Tárlatvezetés a jövő épületeiben – Látogatás a K&H Székházban

A HuGBC bemutatja: Green Walk


tormonika | 2013.09.11
A Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete (HuGBC) által szervezett egyhetes programsorozat, a Green Walk keretében megtekinthető a LEED minősítés aranyfokozatával rendelkező K&H székház a Millenium Városközpontban.

A HuGBC tagja a TriGranit Fejlesztési Zrt. mutatja be a K&H Csoport új székházát. A székház a helyszínválasztástól a teljes kivitelezésen át a berendezésig az előírt környezettudatossági és fenntarthatósági kritériumok alapján kialakított nemzetközi rendszer szabályainak megfelelően épült a Finta Stúdió tervei alapján.
Épületünk a budapesti Dunapart déli oldalán épült, mely az elmúlt évtized egyik legnagyobb városfejlesztési területe. Az  összességében 76 000 m2-es épületegyüttes a K&H Csoport székházából („K” ép.) és egy bérirodaházból („H” ép.) áll, melyek egy nagyobb épület-komplexum első ütemét képezik. A „K” épület a K&H Csoport székháza lesz, míg a „H” épület bériroda. Az épületek három, egyenként kb. 30 m magas, üveggel fedett átriumtér köré szervezettek. Az átriumok fogadják be az előcsarnokokat, átmeneti időszakban kedvező légállapotot biztosítanak az irodaterek szellőztetéséhez. Az épület alatt három szint pince készül (parkolók), a földszinten az előcsarnokok, konferenciaterem és közönségforgalmi terek (bankfiók) kaptak helyet. Az 1-7 emeletekre irodák kerültek, érdekes megoldás, hogy az épület tetején, a legpazarabb kilátásra
szervezetten került kialakításra az étterem csatlakozó szabadtéri fogyasztóteraszával.
Az épület homlokzatának kialakítása elválaszthatatlan a megváltozott imázstól, amit a bankok magukról sugározni akarnak. Míg akár tíz évvel ezelőtt is a pénzintézetek a rendíthetetlenség, az erő szimbólumaként kvázi „gránitpalotákba” költöztek (lásd pl. Bankcenter), mára a hangsúly a szolgáltató, környezetére ügyelő, aziránt felelősséget viselő „önkép” felé mozdult el. A bemutatott épület felelősséget kíván kifejezni a benne dolgozó mintegy 2500 ember felé (emelt szintű  munkakörülmények, épületgépészeti kialakítás, étterem a legimpozánsabb pozícióban), az ügyfelei iránt (földszinti tágas ügyfélterek, az elzárkózás helyett nyitás a környezet felé), a város és általában a környezet iránt (LEED arany minősítés). A homlokzati megjelenésben az antracit színű keretszerkezettel készülő, külső árnyékolású üvegfelületek képezik az egynemű háttért, melyet markáns, hófehér fémlemez burkolatú párkányok kereteznek. Ebben a közel egynemű, semleges alapfelületben pontmegfogásos szigetek, két szint magas, kiszellőztetett kéthéjú télikertek úsznak, melyek napsütéses időben és éjszaka is kiugranak az alapstruktúrából. Nappal a hófehér párkányok és a csillogó, játékosan „szétdobált” pontmegfogásos felületek adják a homlokzat izgalmát, éjszaka viszont az épület homlokzati világítását az jelenti, hogy a télikertekbe kerülő növények vannak alulról megvilágítva.
A tervezés a LEED minősítés kritériumai szerint készült. A K&H Csoport által meghatározott elérendő cél a LEED „gold” fokozat. Fontos volt az energiatudatos üzemeltetés, minél több zöld felület használata és megfelelő árnyékolás mellett a legtranszparensebb felületek használata. Ennek eléréséhez szükség volt a szakágak fokozott együttműködésére. Az épület homlokzati kialakítása és az épületgépészeti megoldások között szoros összefüggés van. Az épület nagyteres irodarészei hűtő-fűtő álmennyezetet kapnak, mely kedvezőbb élettani hatású mint a fan-coilos rendszerek, ráadásul az energiatudatos, fenntartható épületet célzó megújuló energiaforrások bevonása (kútvíz) is indokolja ezt a kialakítást. A kútvizet két lépcsőben hasznosítjuk: első lépcsőben hőcserélővel használjuk közvetlenül hűtésre/fűtésre a kútvizet, a maradék energiatartalmat hőszivattyúval nyerjük ki. A hűtő/fűtő álmennyezet kis teljesítményű, kb. 70 W/m2 hő leadású. Működéséhez elengedhetetlen a homlokzatok külső árnyékolása, bármilyen jók is az üvegek, csak üvegszerkezettel nem megoldható. Ennek megfelelően 80 km/h szélállóságú árnyékolókat terveztünk be, melyek masszív, tömör oldal-sverteket igényelnek, ami rendkívül karakteres építészeti megjelenést kölcsönöz. Logikus lépés volt, hogy amennyiben kívül az árnyékolók amúgy is igénylik a kinyúló profilokat, az egyben oldja meg a homlokzat statikáját is, vagyis nem a hagyományos módon, belül találjuk a homlokzat tartóbordáit, hanem kívül. Az eredmény egy „fordított homlokzat”.
A télikertek és az üvegezett átriumok az átmeneti, kora tavaszi / késő őszi időszakban biztosítják az előtemperált szellőzőlevegőt. A hét szint magas kiszellőztetett dupla homlokzatú felületek 1-5 emelet előtt kb. 80 cm szélesek (járhatóak tisztítás végett), az 5. emeleten viszont a két réteg közötti távolság kb. 6,0 m-re nő, ez a két szint magas tér télikertként kerül kialakításra, 4-6 m magas növényállománnyal. Téli állapotban a homlokzati hőveszteséget felvezetjük ebbe a télikertbe, így biztosítva annak a temperálását.
Összességében az épület tükrözi az új pénzintézeti imázs szerinti elvárásokat: racionalitás, használhatóság, hivalkodást kerülő dekorativitás és felelősség.

Fejlesztő: TriGranit
Tervező: Finta Stúdió



Időpont:Szeptember 19. csütörtök 13.00 óra


Találkozó helyszíne:1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 9. a főbejárat előtt

Túravezető: Szabó Tamás vezetőtervező, és Borzásiné Danilovics Anikó

Az épületlátogatások regisztrációhoz kötöttek, a férőhelyek száma korlátozott. A részvétel ingyenes, de kamarai pontok igénylése esetén adminisztrációs díj befizetése szükséges.

Regisztráció, további információ az épületbejárásról és a Green Walk programsorozat további állomásairól itt:

www.hugbc.hu/greenwalk


További információ:

www.hugbc.hu/greenwalk

www.facebook.com/hugbc.org

Sajtókapcsolat:

Tornóczky Mónika, titkár, HuGBC tornoczky.monika@hugbc.hu

Ongrádi Melinda melinda.ongradi@hugbc.hu

Telefon: +36 1 888-9628

Mobil: +36 30 827 6036

A tervlap korábbi cikke a kezdeményezésről

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások