rendezvény Budapest Falfestés fesztivál

Tovább(ra is) színesedik a főváros

Második Színes Város Budapest művészeti fesztivál.


iStvan | 2015.06.26
Külföldi és magyar képzőművészek meghívásával összesen 11 új falat festenek majd meg.
V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium hungarikumokért is felelős államtitkára a programot beharangozó szerdai sajtótájékoztatón kiemelte, hogy a fesztivál koncepciója egybevág a minisztérium azon elképzelésével, hogy a fiatalabb korosztály tagjaival is jobban megismertessék a magyar kultúra értékeit és ennek egyik legjobb eszköze az, ha fiatal művészek maguk közvetítik ezeket saját szűrőjükön keresztül kortársaik felé.

A rendezvény jó példája annak, hogy egy közös ügyért miként tud összefogni az állami, az önkormányzati, az üzleti és a civil szféra - hangsúlyozta Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes. Hozzátette: épp az ilyen rendezvények teszik szerethetővé és izgalmassá a fővárost.

A Színes Város Csoport lengyel minta alapján találta ki az alapvetően falfestésre épülő fesztivált, amely más-más változatban ugyan, de már számos európai nagyvárosban létezik. Az idei budapesti programon a kortárs művészek csaknem egy tucat falfelületet fognak megfesteni 31 nap alatt.

A Magyar Turizmus Zrt. megbízásából készülő három fal témája azt a kérdést járja körül, hogy mit gondolnak a magyarokról a külföldiek - mondta el Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, hozzátéve, hogy a fesztiválhoz hasonló interaktív és innovatív programok még érdekesebbé és színesebbé, vonzóbbá teszik a fővárost az ide látogató több mint évi nyolcmillió turista számára.

Nádudvari Noémi, a Színes Város Csoport munkatársa, a program művészeti kurátora úgy fogalmazott: a kultúra és az értékek közvetítése a képzőművészet eszközeivel a Színes Város számára misszió, amelyet egy ilyen fesztivál csak még jobban aláhúz.

Az alkotók többféle stílusban készítik majd el izgalmas festményeiket városszerte - jegyezte meg a kurátor, aki elárulta: az, hogy az alkotások nagy kiterjedésű tűzfalakra kerülnek fel, nagy szerepet játszott a művészek kiválasztásánál.

Az eseményen elhangzott az is, hogy a fesztivál egyúttal az Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) felvezető kampányának is a része lesz, ennek megfelelően a vásár nyitásához időzítették a falfestmények elkészítését is.

Az első, "beharangozó tűzfalfestmény" a romkocsmanegyed szívében, a budapesti Kazinczy utcában kedd óta látható: a 130 négyzetméteres alkotást a főként fotórealisztikus műfajban, Taker művésznéven alkotó festő készítette, és két hungarikum, a solymászat mint élő emberi örökség és a Kürt-féle adatmentés ihlette.

A fesztivált 2015.augusztus.24. - szeptember.23. között a Színes Város Csoport, a Földművelésügyi Minisztérium, Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Turizmus Zrt. együtt szervezi.

Színes Város Csoport
Hírforrás

Tűzfal fotó: Farkas András
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások