Zubreczki Dávid | 2020.08.04

Az egykori Igazságügyi Palota épületét mindenki úgy ismeri, hogy a Néprajzi Múzeum. Ugyanis az működött a Kossuth téri épületben 1973 és 2017 között. Pár éve aztán döntés született az intézmény kiköltöztetéséről, hogy ismét a Kúria kapja meg házat. Ám azt kevesen tudták, hogy az épületnek durván a harmadát nem is a múzeum foglalja el.

Hanem a Politikatörténeti Alapítvány és Intézet (PTI). Jogelődje, az MSZMP Párttörténeti Intézete 1957-ben kapta meg a déli szárnyat, abban az évben, amikor a palota másik felét az akkori Magyar Nemzeti Galéria. Nem igazán lehetett tudni mi lesz velük, és mi lesz a beígért újjáépítéssel.

A Politikatörténeti Intézet hosszú ideje pereskedik az állammal több ügyben is. Az épülethasználati ügy lényege röviden az, hogy míg az állam szerint „mindenféle jogalap nélkül” vannak a házban, ők szeretnének legalábbis kártérítést kapni azért, hogy lemondanak a használatáról.

A patthelyzet jó ideje tart, ám most a PTI a Facebookon jelentette be, hogy megkezdik a költözést. Mikor a meglepő fordulatra rákérdeztem, Egry Gábor, a Politikatörténeti Intézet főigazgatója elmondta, hogy a legutóbbi jogerős ítélet ellen felülvizsgálati kérelemmel fordultak a Kúriához. Ennek befogadásáról az ítélkezési szünetet követően születik döntés, befogadás esetén pedig valamikor az év végéig ítélet is.

Hogy mégis miért csomagolnak akkor? Ez a folyamat nem halasztó hatású, méltányosságban pedig – hogy az ügy lezárultáig nem kell kiköltözniük – nem nagyon reménykedhetnek. „Ugyanakkor a közel 2600 iratfolyóméternyi levéltári és könyvtári anyag megfelelő, a pótolhatatlan kulturális és történelmi értékek biztonságát garantáló elszállítására 30 nap biztosan nem elegendő”.

Szóval inkább már most nekilátnak az előkészületeknek. Hogy hova mennek, azt egyelőre még ők sem tudják, de vizsgálják a lehetőségeket. „Reméljük, lesznek olyan szervezetek, intézmények, önkormányzatok, amelyek segítenek minket ebben a munkában. Amennyiben végleges lesz a költözésünk helyszíne, közzétesszük, sőt a közönségünk, támogatóink segítségét is kérjük majd.” – mondta a főigazgató.

Természetesen megkerestem a Kossuth téri fejlesztésekért, így többek közt a Kúria újjáépítéséért felelős Steindl Imre Programot is (akikről legutóbb az Összetartozás Emlékhelye kapcsán esett szó a Tervlapon). Azonban csak annyit fűztek az eseményekhez, hogy őket „nem a közelmúlt eseményei, hanem a ház jövője érdekli”.

És hogy mi a ház jövője?

Egy korábbi Facebook-posztjukban annyit írtak róla, hogy „a tervezési programban szerepel egy látogatóközpont is. Elsősorban azért, hogy az épület erre leginkább méltó részeit – a funkció akadályozása nélkül – látogatni lehessen. Arról, hogy pontosan mi lesz majd látogatható (és a bírósági rendszer működésével foglalkozó egyéb kiállítási elemekről) a tervezés során születik döntés. Az azonban nem lehet kétséges, hogy a díszes aulát látogatni lehet majd.”

Mindenesetre a PTI kiköltözése után egész biztos megkezdődik az átalakítás.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások