iStvan | 2016.08.16
A Kazahsztáni hegyekben, egy erdő közepén lenne megtalálható ez a napelemes ökoház. Érdekessége, hogy a fa kivágása helyett az élő fa köré "biggyesztették" az üvegházat.

Különös épület(terv) az A. Maslow Design-tól (Kazahsztán).

Manapság minden különc(nek tűnő) elképzelés hordozza már magában az önfenntarthatóság elvét, vagy annak legalább a csíráját, s már nem a magamutogatás a lényeg.

A vb. pillérekre ültetett vb. födémlemez gyűrűk köré telepített, üveghenger palást által lehatárolt tér közepén egy hatalmas fa él(áll), amely az egymás fölött lévő terek mindegyikét szervesen összeköti egymással. A koncepció lényege, hogy házépítéshez egyetlen egy fát sem kell kivágni (leszámítva a padlóburkolatot), köré is lehet építeni otthont.

Ez az átlátszó otthon teljesen beleolvadna a környezetbe, tökéletes hely az elmélkedésre, kikapcsolódásra, pihenésre. Igazi remetelak ez, csak inkább amolyan "kifelé forduló".
A házat egy 38 éves üzletember megbízására tervezte az építész stúdió, aki olyan otthont vagy hétvégi házat szeretne a hegyek között, amely lehetővé teszi számára a tökéletes kikapcsolódást a városi élet stresszes hétköznapjaival szemben.
A ház tulajdonosa olyan természetközeli környezetben szeretne élni, amely lehetővé teszi számára a szellemi fejlődést és a kreativitás kibontakozását.

Az önellátó ökoházat úgy tervezték, hogy a civilizációtól távol az elvárt kényelmi funkcióknak megfeleljen. Az üvegház tetejét éppen ezért napelemek borítanák, ami biztosítja a ház áramellátását, az alagsorban pedig egy esővízgyűjtő rendszer gyűjtené, tárolná esővizet.

forrásoldal

dezeen

videó a modellről:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások