hír

Van élet...

a kulturális fővárosság után is.


iStvan | 2011.12.07
A Science Building építői alig négy hónap alatt elértek tetőszerkezetig, amire november 28-án felkerült a bokréta is. Mint kiderült, eddig hétezer köbméter betont építettek be.

Fontos állomásához érkezett az egyetem egyik beruházása: a Science Building építői ugyanis alig négy hónap alatt elértek a komplexum tetőszerkezetéig. A szerkezetépítési munkálatok befejezését nov. 28-án, hétfőn bokrétaavatással ünnepelte meg a Pécsi Tudományegyetem, a város és a kivitelezést végző Grabarics Építőipari Kft.

A kivitelezésről szóló szerződést június végén írta alá Bódis József és Grabarics Gábor, a Grabarics Építőipari Kft. cégvezetője. A kivitelező a szerződésben vállalta a Science Building épületegyüttes 288 napon belüli kivitelezését, amely lehetővé teszi, hogy az eredeti terveknek megfelelően a 2012-es őszi szemeszterre teljesen készen álljon a régió mintegy 7200 négyzetméteres tudásbázisa.

Alig négy hónap alatt értek el a tetőig
– A legfontosabb, hogy ugyan voltak megtorpanások a projektben, ám most nagyon úgy fest, tartani tudjuk a határidőt, s áprilisban átadhatjuk a Pécsi Tudományegyetem tudományos fellegvárát – mondta el dr. Bódis József, a PTE rektora. – Ezért feltétlenül köszönet illeti a kivitelezőt.

A kivitelezésről szóló szerződést június végén írta alá Bódis József és Grabarics Gábor, a Grabarics Építőipari Kft. cégvezetője. A kivitelező a szerződésben vállalta a Science Building épületegyüttes 288 napon belüli kivitelezését, amely lehetővé teszi, hogy az eredeti terveknek megfelelően a 2012-es őszi szemeszterre teljesen készen álljon a régió mintegy 7200 négyzetméteres tudásbázisa.

– Először több mint tízezer köbméter földet kellett kiemelnünk itt, a Jakabhegyen – árnyalta a képet Grabarics Gábor cégvezető. – Ezután jöhetett az a hétszáz tonna acél és hétezer köbméter beton, amely az épület-komplexum vázát jelenti. Az épület bezárására, a tetőszigetelésre és a homlokzati nyílászárók elhelyezésére még ebben az évben sort kerítünk, a további munkálatok 2012-re maradnak. Az azonban szinte biztosnak mondható, hogy 2012 áprilisában kész lesz a Science Building.

A Pécsi Tudományegyetem a Science Building létrehozásával kívánja szolgálni a természettudományi és orvostudományi oktatás, kutatás és fejlesztés számos területét. (Forrás: bama.hu )

Projekt neve: Science, Please! PTE Science Building létrehozása, egyetemi informatikai infrastruktúra-fejlesztés

Projekt azonosító: TIOP 1.3.1-07/1-2F-2008-0002

Kedvezményezett: Pécsi Tudományegyetem (7622 Pécs, Vasvári P. u. 4.)

Projekt felelős: dr. Sárkány Béla projektvezető (Pécsi Tudományegyetem Science, Please! Projektiroda, 7622 Pécs, Vasvári P. u. 4. Tel: +36(72)501-500/18508, Mobil: +36(30)550-38-49, E-mail: sarkany.bela@pte.hu )

Közreműködő szervezet: ESZA Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. (H-1137 Budapest, Váci út 45 "c". Honlap: www.esza.hu

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.
Bővebben a projectről

A teljesség igényével essen szó a tervező csapatról is:

generáltervező, szerzői jog tulajdonosa: dr. Bachmann Bálint DLA, dr. Bachman Zoltán DLA – Bachman & Bachmann Építésziroda Kft.
építészet: dr. Bachmann Bálint DLA, dr. Bachman Zoltán DLA, dr. Hutter Ákos DLA, dr. Rohoska Csaba DLA, dr. Borsos Ágnes DLA, dr. Molnár Tamás DLA, dr. Szösz Klaudia DLA
ökoépítészet: ifj. dr. Kistelegdi István DLA
építész kiviteli tervezés: dr. Stocker György DLA – Stokplan Kft., Bánsági Szilvia, Halász György, Horváth Attila, Zsömbörgi Péter
statika: Benedek Dezső – Négy Vonal Stúdió Tervező Bt.
épületgépészet: Szigyártó Gábor, Pernyész György, Kurunczi György, Pittkó Attila – SMG-SISU Kft., Vígh Szabolcs
épületvillamosság: Papp Péter, Turi Ádám – SMG-SISU Kft.
belsőépítészet: Benedekné Soós Klára, Gaál Sarolta, dr. Kapcsos Beatrix DLA
közút: Rozgonyi István
geodézia: Nagy Miklós
felvonó: Hlatky Endre
tűzvédelem: Vágvölgyi László
építészeti látványtervek: Bianki Dániel, Simon Zsolt

Fotók: szerző

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások