épületek Kína

Egy vidéki iskola új arca Kínában

A Fuwen Általános Iskola rekonstrukciója


iStvan | 2020.01.03

Kína vidéki iskolái eltűnnek az urbanizációs folyamatok gyors térnyerési, térelnyelési, térfogatfoglalási ütemével.

Ez az iskola is a távoli vidék egyik hátrányos helyzetű iskolája volt, ahol elavultak a létesítmények és kevés a tanár. Ezért a projekt célja az volt, hogy jobb oktatást és ehhez alkalmas környezetet hozzon létre a diákok és a tanárok számára.

Az eredeti iskola olyan volt, mint Kína legtöbb iskolája, fantáziátlan, és a természeti környezettel mindenféle kapcsolatot nélkülöző. A cikkünkben bemutatott projekt formaalakítását a környékbeli épületek egymással táncot járó, szürke-vörös ferde tetősíkjai és a domboldalak ihlették, amelyek az iskola megjelenésében tükröződnek. A közlekedők, kötélhidak, lejtők és folyosók a hegyekben kanyargó utakra emlékeztetnek. Bambuszerdő, gyümölcsfák, hegyvidéki virágok és egy kis medence gazdagítják az összképet.

A változatos közlekedőkkel összekapcsolt, különböző magasságokban elhelyezkedő épületrészek úgy hatnak, akár a hegyi falvak kis házai. Az újjáépített iskola inkább olyan, mint egy kedves otthon, ahol a gyermekek szabadon növekednek a természetben.

Noha az iskola vidéki területen található, a projekt nem alkalmazza a helyi, hagyományos low-tech építési módot. Igyekszik egyesíteni a hatékony, gazdaságos, és a környezetbarát, modern, előregyártott könnyűszerkezetes építést a hagyományos mesterségekkel, amely új dimenziókat nyit az építésben. 

A vörös és lila polikarbonát tető- és falpanelek sorozata, a helyi mozaiktechnológiával készülő burkolt felületek a terrazzo padlóval kombinálva, a filigrán fa és acél tartószerkezetek és táblásított fa felületek alkotta összkép a bambuszerdők hangulatát idézik. A harmonika alakban nyitható ablakok és ajtók igazi gyermekvilágot hoznak létre, amelyben az épületelemek, a tetősíkok, ablakok a környező hegyekkel lépnek kapcsolatba.
Ennek eredményeként egészséges, művészi, természetes helyet teremtettek a vidéki oktatás továbbviteléhez. A gyerekek, a tanárok és a szülők is ezt szeretnék, és ez az, ami annyira hiányzik a legtöbb városi és vidéki iskolából.

Helyszín: Fuwen település, Chun'an megye, Hangcsou város, Zhejiang tartomány, Kína
Építészet: Kínai Művészeti Akadémia Táj- és Építészeti Tervező Intézete, Wangwei Studio
Felelős építész: Wei Wang
Tervező csapat: Wei Wang, Zhaopeng Wu, Shijun Wei, Liwei Qian
Mérnöki munka: Zhejiang Jixiang
Alapterület: 2604 m²
Fotók: Shuilong Lang , Peiwen Zhen , Wei Wang , Hongbin Wang
Forrás: ArchDaily

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások