épületek

Zöld piramisok

Biesbosch Múzeum "sziget", Hollandia.


iStvan | 2016.08.11
Nem, kedves olvasóink, a sivatagi piramisokig még nem jutott el az ökoszemlélet, avagy a KNE (közel nulla energiaigény szint) elérésének elve.

A főcímmel sem az volt a célom, hogy félrevezessem a tisztelt olvasót. Természetesen – mint megszokott a fogyasztói társadalmunkban – csak a "csomagolással" igyekeztem figyelemfelkeltővé tenni a cikket.

Az építkezésről:.
Nyolc hónapos "tatarozás" után, ezen a nyáron újra kinyitották a nyilvánosságnak a németalföldi Biesbosch Múzeumot.
A múzeumot teljesen átalakították és olyan új szárnnyal egészítették ki, ami felnyílik a szép környezetbe.

Az átépítés kiemelt oka:
A vízbiztonság volt a Biesbosch Museum Island fejlesztésének a fő oka. A Nemzeti vízbiztonsági program részeként a 4450-hektáros Noordwaard polder (ármentesített belvizes mélyföld) egy vízmentesített területté változott. A Noordwaard felől érkező érkező vizek kivezetését a Biesbosch Museum-nál meg tudják oldani.

A bővítés tárgya: étterem létesítése és ideiglenes kiállítótér a kortárs művészetek bemutatására.

A meglévő állandó kiállítás tereit, amikben elmagyarázzák a régió történelmi fejlesztését, szintén teljesen felújították.
Biesbosch szigetnél terveztek egy nagy, egy-az-egyes vízmodellt, amely magában foglal egy édesvízi árapályparkot. Ebben léptékhelyesen bemutatják a Biesbosch környezetének vízügyi modelljét.
Az épületet, a belsőt, a vízmodellt és az édesvízi árapályparkot a Studio Marco Vermeulen tervezte, a kiállítóteret Studio Joyce Langezaal tervezte.

A beruházás a 2016 ArchDaily Év Háza Díj előrostáján továbbjutott és a top 14-es szavazati listáján is szerepelt az épület.

A legtöbb látogatónak a Biesbosch Museum egy origo, kiindulópont, amely északról egy kapuként feltárja a Biesbosch Nemzeti Parkot.

A korábbi múzeumról azt tartották, hogy idejétmúlt volt a felszerelésével együtt, s nem tudta a növekvő látogatószámot kezelni.
A nem megfelelő étkeztetési lehetőségek miatt is különösen sürgős volt a fejlesztés.
Azon felül a gyűjteményi anyag korrekt bemutatásához szükséges volt egy komplett átvilágításra.
A meglévő épület otthont adott az állandó kiállításnak, könyvtárnak, többcélú színháznak, bejárati fogadóterülettel és múzeumi bolttal rendelkezett.

A zöldtetők hozzájárulnak az ökológiai értéknöveléshez, ökolábnyomot szinte hátra sem hagyva. A szokatlan piramisformák bejárhatóak, kilátóként is használhatók, de tájépítészeti és szobrászati élményt is adnak az ide látogatóknak. Azaz lényegét tekintve a kültér és beltér egy nagy lélegzettel bejárható, felfedezhető.

2012-ben mintegy 35.000 ember látogatta meg a múzeumot, az újra kinyitó létesítményben azóta az első három hónapban nem kevesebb mint 30.000 fő látta a komplexumot!

Hogy az átalakítás bármilyen fölösleges hulladék anyagot termeljen, vagy az felesleges energiát emésszen el, az eredeti Biesbosch Museum pavilonok hatoldalú szerkezetét megtartották, és egy új 1000 m2-es szárny épült a meglévő tömegek délnyugati oldalánál. A bővítménynél a zöldtetős, zárt piramis formát elvetve jellemezően kiterjedt nyílászáró felületek az uralkodóak, ezzel az új szárny kinyílik a múzeumi kertbe. A bővítmény otthont ad egy étteremnek, ami a szomszédos vizek és táj elővilágából kínál gasztronómiai ízelítőt. Az étterem mellett egy szabad légterű terület áll rendelkezésre az ideiglenes kiállításoknak.

Az észak-nyugati oldalon levő zöldtető további szigetelésként és hőpufferként szolgálnak. Hideg napokon egy biomasszatűzhely padlón keresztül tartja fenn az épületben az ilyenkor helyes, kellemes hőmérsékleti értékét. Meleg napokon "hűtő"víz a folyóról folyik ugyanazon a gépészeti rendszeren keresztül, mint a fűtési rendszer is használ, s áramlik folyamatosan, hogy lehűtse az épületet.

Kis kitérő információ a környezetről:
A nemzeti park észak-keleti szomszédja a Petrusplaat nevű felszíni vízmű. A Biesbosch természetvédelmi területen épült vízmű Rotterdam vízellátását látja el. A vízmű nyersvize keresztülfolyik a Petrusplaat tározó tavon. A lágyításhoz a tározó vizébe a beömlésnél sűrített levegő segítségével meszet adagolnak.
A kicsapott nátrium és kalciumvegyületek a tározó fenekén ülepednek le évi 3-4 cm vastagsággal.


Építészet: Studio Marco Vermeulen
Helyszín: De Hilweg 2, 4251 MT Werkendam, Hollandia (Dél-Holland Észak-Brabant határvonal mellet keletre)
Terület: 1300 m2
Projektév: 2015
Fényképek: Ronald Tilleman
Projektmenedzsment és mérnőktanácsadás: Edion Bouw en Management, Driebergen

Forrásoldal:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások