épületek

Ha esetleg késne a hó

Akkor alternatíva a világ egyik legkülönlegesebb hófödte szállása


iStvan | 2019.11.08

Látogatást teszünk a Kakslauttanen Resort-nál, Lappföldön. Finnország és talán a világ egyik legkülönlegesebb szállásának a története is érdekes.

Jussi Eiramo 20 évesen horgásztúrán vett részt Lappföld északi részén. Visszafelé tartva Utsjokiból megállt Kakslauttanenben pihenni, ahol akkoriban csak két rénszarvashús-tároló egység üzemelt. A folyó mellé sátrat vert, majd a tüzet rakott és ételt készített magának. Abban a pillanatban úgy érezte, még biztosan vissza fog térni oda.

A területet folyamatosan bővítik, az új faluban 45 üveg iglu, 25 gerendaház, a világ legnagyobb, 2100 m2-es, gerendákból készült étterme is helyett kapott. Utóbbiban egy kis folyót is kialakítottak, ahol lazacok élnek. A resortban található egyébként a világ legnagyobb füstszaunája is. Ezt a finnek különösen szeretik.

Megtalálható még itt a Télapó különleges háza, ezer m2-en. Ottjártunkkor épp egy 150 férőhelyes planetárium épül, ami a sarki fény tanulmányozását fogja szolgálni.

Az építésnél gondosan figyeltek arra, hogy csak olyan fákat vágjanak ki, amelyek már nem élnek. Mindent kézzel készítenek: a kunyhók oldalán található faragásoktól kezdve a konyhabútorokon át a székekig és asztalokig.

Mikor érdemes menni?
Alapvetően két főszezonra lehet bontani az évet: a nyárira és a télire. A nyári szezon májusban kezdődik és egészen szeptemberig tart. Színes naplementékre és napfelkeltékre ne számítson senki: ezen a vidéken május közepétől augusztus elejéig nem megy le a nap. Túrázásra, horgászásra, biciklizésre, quadozásra azonban tökéletesen alkalmas az időjárás.

A főszezon télen köszönt be, szeptembertől egészen április végéig. Ilyenkor hatalmas egybefüggő hótakaró borítja be az egész területet, és a sarki fény szezonja is ekkortájt kezdődik. Azzal érdemes kalkulálni, hogy a természet kiszámíthatatlan, ezért inkább november és március közötti időszakra érdemes szállást foglalni.

Az utazók olvasóinknak bizalommal ajánljuk a szálláshely bemutató leírását áttekintésre, mert bizonyára Lappföldre később fog eljutni a globális felmelegedés szele...

Forrás: Utazómajom

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások