opauszkililla | 2019.02.04
Mindenki a fedélzetre! A „Wohnmaschine” szó szerint lakógépet jelent, mely utalás Le Corbusier épületére, az Unité d’Habitation-ra.

Van Bo Le-Mentzel építész elkészítette a dessaui Bauhaus iskola épületének miniatűr változatát. A kompozíció az eredeti épület rácsos üvegfalával és a Herbert Bayer által tervezett külső homlokzati felirattal valósult meg.

A Bauhaus iskola alapításának százéves évfordulóját számos németországi kezdeményezés és esemény ünnepli. A Walter Gropius által 1919-ben alapított, 14 évig (1919-1933) működő művészeti és tervezőiskola mély, el nem feledhető nyomot hagyott a huszadik századon. Egy nagyobb projekt, a Spinning Triangles részeként a Savvy Contemporary alkotócsoport kísérletet tesz a Bauhaus hatásainak és lehetőségeinek tanulmányozására a mai társadalomban.

A 15 m2-es belső tér funkcióját tekintve kiállításoknak, szakmai beszélgetéseknek és workshopoknak fog majd helyet adni. Dessauból indulva világ körüli utat tesz meg. Eljut Kinshasába (Kongó), Berlinbe és a hong kongi Para Site kortárs művészeti központhoz is, amely az egyik legrégebbi és legaktívabb független művészeti intézmény Ázsiában. Kiállításokat, kiadványokat készít, és oktatási projektekben vesz részt.

"A dizájnnak hatalma van. Megteremti a környezetünket, interakcióinkat, a világban való létünket" – magyarázta a szervezet. A cél, hogy áttörjék az építészetben évtizedek során felépített korlátokat, új perspektívákat és betekintést nyújtsanak erre a területre.

A projektet a Német Szövetségi Kulturális Alapítvány Bauhaus Heute Alapja finanszírozza. A lakókocsi már elhagyta Berlint, és 2019. április 4-12. között Kinshasában lesz.

Fotók: © Tinyhouse University
Forrás: Archilovers
Korábbi cikkünk a Bauhausról itt olvasható

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások