épületek fürdő Izland Reykjavík

Egykor izzó környezetben...

Hűvös eleganciával...


iStvan | 2014.11.09
Épült meg az islandi szálloda.
ION Luxury Adventure Hotel.

Azt írják róla, hogy luxushotel, pedig önmagában semmi luxus nincs benne. Ami kicsit is eltérő a "nem-luxustól" (szokványostól), azt hajlamosak vagyunk "leluxusozni". Pedig használhatnánk szép magyar szavunkat, a kuriózum szót is.

Erdei látképhez szokott szemnek bizonyára bizarr az ION Szálloda és környezetének látványa, a mohákkal benőtt lávamezőn, ahol bámulatos a természet, hideg szelektől tiszta és fényes, északi fénye éjszakai égbolt.

Helyszínünk kevesebb, mint egy órányi autóútra van a sürgő-forgó, lökdösődő fővárosi lüktetéstől, Reykjavíktól. A fényképezős google autó épp nem közelítette meg az épületet, de messziről megszemlélhető a google térképen az épület és környezete. A szépséges lávamezőn, a mohás kietlenségben áll az ION Luxury Adventure Hotel. Az épület háttere a zord, mégis fenséges izlandi vad vidék, ahol egy egész életre feledhetetlen tapasztalatot szerezhetünk a híres éjszakai kalanddal az északi fénnyel. (A szálloda közelében található a Þingvellir Nemzeti Park, amely az UNESCO világörökségének része.)

Az izlandi táj – főleg szürkületben – olyannak tűnik, mint egy túlvilági átjáró ebben a sík, de dimbes-dombos környezetben, és egyszer csak feldereng az üveg-beton kubaturájú szálloda. A látszóbetont nem csak a homlokzaton tartották meg a tervezők, hanem a szobákban is. Nincs itt semmi túlzás, semmi túlcicomázott hangulati finomkodás. Itt már maga az élet is luxus. A finom ételek, a fürdők, a szaunázás és a varázslatos természet egyszerre erősítik, hogy élni nagyon-nagyon jó. Élni minden pillanatban csodálatos.

A szállodáról:
A fényűző, de visszafogott szobák, kitűnő Silfra Étterem, díjazott "Északi Fény" bár, döbbenetes (kitekintés a ) Lava Spa(ról). Szabad ég alatt fürdőző kislányról jut eszembe, Székelyföld fürdőfelújító Kalákái közül például az emlékezetes Lázárfalvi kaláka, ahol kisebb költségvetéssel, de azonos mondanivalóval készült el a Nyírfürdő. Megtisztulni, testileg, lelkileg.

Az ION nemrég megkapta a neves Boutique Hotel Díjat a fenntarthatóság kategóriában.
Összegzésként: Izland bármennyire kietlennek tűnik, gazdag öröksége van, merész a flóra és állatvilága, a nyughatatlan embernek extrém kalandra számtalan lehetőség adódik.

Forrás.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások