épületek

Energiatakarékos előregyártott ház

Élj okosan, és próbálj meg ne nagy lábon


iStvan | 2016.03.18
A "BeachHaus I" négy éve készült el nem messze Vancouvertől, a White Rock East Beach lakónegyedben, egy nyüzsgő és környezettudatos család számára.

A Beachaus I építkezési munkálatait az InHaus Development hajtotta végre. A terveket a Pb Elemental cég készítette el, akik előregyártott elemekből épülő házakat fejlesztettek ki, kizárólag az InHaus Development részére. A 194 négyzetméteres házban két hálószoba, egy kamra, egy földszinti stúdió és egy emeleti hálószoba van, valamint egy megosztott nappali, konyha és ebédlő helyiség is megtalálható benne. A nappaliból kinyúló erkély pompás kilátást nyújt a Semiahmoo-öbölre, és a számos ablakon át a ház természetes fényáradatban úszhat.

A BeachHaus I az első olyan épület a környéken, mely elnyerte a Leadership in Energy and Environmental Design, azaz a lassan már közismert LEED minősítés platina fokozatát. Ennek megfelelően egy takarékos HRV (hővisszaforgató szellőzés) rendszerrel felszerelt, ezen kívül nagy ablakokkal, felületfűtéssel, extra hatékony hőszigeteléssel ellátott. A padló bambuszból készült, a szekrényeket pedig az FSC (Forest Stewardship Council) előírásainak megfelelő alapanyagokból ácsolták. Az esővizet összegyűjtik a tetőrészről, hogy azzal öntözzék a kis törődésigényű kertet.

További jellemzőket lásd fent a hivatkozott Inhaus angol nyelvű oldalán.

Videó a megvalósult épület bemutatásával:


Forrás

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások