iStvan | 2019.03.31
A Fonyód Önkormányzata által 2015-ben kiírt piacmegújítási pályázat nyertesének bemutatása.

A Pécs Építészeti Arculatának kortárs formálói sorozat V. részében bemutatott Sztranyák Gergely DLA házon kívüli, Balaton melletti munkája.

Előzmény
A kiírás nem határozott meg túl sok szempontot, rábízta az építészre a "jövőkép" kialakítását. A pályázat megnyerését követően – némi szünet közbeiktatásával – elkezdődött a munka, melynek során a pályázati javaslatból először jóváhagyási, majd engedélyezési, végül kiviteli terveket készültek. (Sztranyák Gergely)

Meglévő épület leírása
A fonyódi piac két árusítói típusból áll:
nem fedett asztalos, valamint fedett-nyitott csarnok alatti asztalos és pavilonos árusításból. Az acél csarnok „L” alakban beépült, bejárata az utca felől nyílt. Mivel a csarnok végfala zárt, a vásárlók a csarnok melletti úton juthattak a vásár további területeire.

Tervezési alapkoncepció
Az átalakítás lényege az volt, hogy a meglévő csarnok megtartásával, de az alatta található rosszul működő, meglévő pavilon elbontásával a mai igényeket kiszolgáló új eladótér jöjjön létre. A gyalogos és az autós forgalom keveredésének kiküszöbölésére a tervező egy hosszú, térfalként működő pavilonra tett javaslatot, amit a megbízó elfogadott, e térfal választotta szét a két használatot.
A csarnok hosszanti oldalával párhuzamos épület – szemben az addig zárt csarnokkal – összekötötte a piac területének mélyebb részeit az utcával. Az árufeltöltés levált a gyalogos forgalmi területekről.
A hosszú épület a benne található funkciók szerint tagolódik és igazodik a helyszín adottságaihoz.
A közterülettel párhuzamosan az árusító nyílások kerültek, a köztes fedett-nyitott terekbe biciklitárolók és a vizesblokkok bejáratai. A konzolos tetők funkciója az eső és a nap elleni védelem és a hosszú tömeg tagolása.
A terrakotta felület a piachoz köthető szimbólumokkal lett beszőve, melyet Bubreg Balázs pécsi grafikus tervezett. A grafikai koncepció lényege a mintás abrosz – mely elengedhetetlen kelléke a vásároknak – kiterjesztése a falra.

Anyaghasználat
A hosszú pavilonépület tetőszerkezete a tervpályázati anyagban monolit födém volt. A praktikusabb téli építés miatt a kiviteli tervek készítése során végül a tervezők az előregyártott szeglemezes tető mellett döntöttek. Fontos szempont volt továbbá, hogy a két konzoltípus megjelenésében azonos vastagságú legyen. A szeglemezes tartó tervezők által optimalizált magassága lehetővé tette a rejtett ereszcsatorna kialakítását anélkül, hogy az ereszcsatorna és a vízszintes hőszigetelés összemetsződjön, mely gyakori problémája e kialakításnak. A csapadékvizet függőlegesen a falon belül vezették el. A tartó magassága lehetővé tette a szükséges elhúzást is.

Két tetőkonzoltípust használtak:
A szeglemezes tartókra merőleges esetben acélgerendákat helyeztek el 1/3–2/3 arányban, 2,5m túlnyúlással. A fa tartók magasságát az acélgerendák magasságának mértékével csökkentették, annak érdekében, hogy a felső sík változatlan maradhasson. A szeglemezes tartókkal párhuzamos konzolt értelemszerűen e tartó eredményezi (lásd a fedélszék ábrasorát). A tetőt „hidegtetőként” határozták meg, és az ereszcsatorna mentén átszellőztették. A záró héjalás világosszürke PVC-ből készült, mely az alacsony hajlásszög miatt gyakorlatilag nem látszik.
A pavilonépület megjelenése kompakt, mentesült a vízelvezetés látványától úgy, hogy műszakilag nem vállaltak fel fölösleges rizikót.
Bár a fa rácsostartó gyors előregyárthatósága és könnyű szerelése szemben a monolit vasbeton födémmel jó ötletnek tűnt a téli építési körülmények között, összességében a kapcsolódó szakipari munkák, a tűzvédelmi előírásoknak való megfelelés megbonyolították a szerkezet tervezését.

Alaprajzi értelemben két zónát határoztak meg: árusító és raktárzóna.
A termikus burokba csak a raktárzóna került. Itt alakították ki a vízvételi helyeket, biztosítva a fagymentes téli üzemelést. Az árusítói oldal kívül esik a termikus burkon, gyakorlatilag fedett-nyitott térként definiálták. A könnyűszerkezetes válaszfalak anyagválasztása kültéri 100 %-os relatív páratartalom esetén, hogy megfelelő mechanikai szilárdsága is legyen, korántsem volt egyszerű. A termékek száma limitált, és rendszerint drága.
A teherhordó falak hőszigeteléssel burkolt vázkerámiából készültek. E döntés mögött az a megfontolás állt, hogy lassítsák a pavilonok túlmelegedését a nyári üzemben.

Megrendelő: Fonyódi Önkormányzat
Építész tervező: Sztranyák Gergely DLA (www.sztranyak.com)
Építész munkatársak: Tóth Kata, Nagy Ferenc
Statika: Cenc Kft.
Generál kivitelező: Mermaid Kft.
Fotók: Sztranyák Gergely

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások