belsőépítészet Pécs Reggeli Sztranyák Gergely Szatori Dóra Gubik Péter András OSB

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói V.

Sztranyák Gergely DLA bemutatkozása


iStvan | 2018. október 17.
     
Kezdjük a napot egy finom Reggelivel! Még mindig Pécs belvárosában kalandozunk, de most nem újonnan tervezett épületet mutatunk be, hanem olyan folyamatosan alakuló, változó belső tereket, melyek a pécsi fiatalok kultikus, már-már "második otthonnak" felfogható találkozási színterei.

A helyek névadásánál a teljesen hétköznapi lakófunkciójú terek neveit kölcsönözték. Így ha először nem is az előtérbe lépünk, de onnan a Reggelizőbe jutunk, a cikk sorai közt ezzel foglalkozunk, majd bemutatnánk a Nappalit is.

Előzmény:
Az étterem megrendelői Felcser Dávid és Szép Tamás, Pécs két emblematikus arca. Ők a belváros kulturális életét meghatározó helyszínnek, a Nappali bárnak a tulajdonosai. 2017-ben úgy döntöttek, hogy kibővítik városi szolgáltatásaikat egy hiánypótló funkcióval, egy reggelizővel.

A helyszín bemutatása:.
Az előzményekben említett helyszín Pécs régóta közkedvelt sétálóutcájában, a Király utcában található. Egy olyan utca, mely a bevásárlóközpontok, szuper- és hipermarketek agy- és pénztárcaelszívó megjelenése előtt gerincét adták Pécs belvárosi társadalmi vérkeringésének, hiszen számos kulturális és gasztronómiai célponttal fogadta és fogadja a mai napig az érdeklődő embereket, turistákat, vendégeket.

Tervezési alapkoncepció
Ma a romkocsmák – melyek felszabadították a belsőépítészetet a kimódolt részletmegoldások alól – már második generációs korszakukat élik. Talán úgy lehetne leírni a különbséget az első és a második között, hogy a múlthoz való kapcsolatot nem a padlásról véletlenszerűen összeszedett dolgok egymásra rétegzése jelenti, hanem anyagok egy szűkített csoportjának jó arányú kombinálása, mégpedig olyan anyagoké, melyek részben régiségértékkel – vagy annak látszatával – bírnak. Egy dolog azonban nem változott, mégpedig a törekvés, hogy a hely valamilyen nem végleges, lezárt, készre tervezett állapotot tükrözzön. Mondhatni: „under construction”. Ebből az alapvetésből vezethető le a koncepció.

Adott egy tér, melyet megörököltünk. A régiségértéket a vakolat eltávolításával és a nagymúltú falazott fal- és födémszerkezet bemutatásával kezdtük. Ez a réteg teremti meg a kapcsolatot múlt és jelen között. A kiszolgálás tere felé (technológiai szükségszerűségből) már visszakerül, pontosabban helyén marad a meglévő vakolat, mélyebb rétegekben sötétebb festéssel, végül a konyhában mosható sötét burkolattal. A bútorok a „nem lezártság” hatását folytatva nyers építőipari termékekből, OSB (azaz Oriented Strand Board) lapokból készülnek. Az OSB bútorok elrendezése a hely használatát támogatják, a fogyasztótér határát szegélyezik. A 90-es években készült meglévő világos padlóburkolat eltávolítása, felülírása szükségtelenné vált a választott anyagok tükrében, egyszerűen illeszkedett az összképbe. Az OSB lapok attól vállnak összetetté, hogy a nyers anyagot a klasszikus bútorlapoknál használatos fehér színű élzárással felminősítjük.

Az építtetők szándékát, hogy spóroljunk az erőforrásokkal, a beavatkozások által érvényre juttattuk. Nincs semmi túlzás, csak a nyers valóság, mely gyakran izgalmasabb a bűvészkedésnél.

Megrendelő:
Felcser Dávid és Szép Tamás

Építész tervező:
Sztranyák Gergely DLA
Szatori Dóra
Gubik Péter András

Fotó: Sztranyák Gergely

Sztranyák Gergely DLA, Breuer Marcell Diplomadíjas és Junior Príma díjas építész, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar adjunktusa, gyakorló építész. Tanulmányait Pécsett és Németországban végezte, építészként egy évet dolgozott Münchenben. Az Építész Mester Egylet Mesteriskola XXIV. ciklusát 2018-ban fejezte be.

A szerző legújabb cikkei:
Teraszos tanulóközpont
Tündércsalád tündérkertje
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.
Decode – The Space for ARThitecture
Újra élettel telhet meg az elhanyagolt bányászfürdő épülete Komlón
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói III.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztéséreKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 22 (11 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások