hír épületek

Mecseki felhőkarcoló

Henger hasábosítása, 682+4 m


iStvan | 2020.06.29

A hétemelet magas kilátó a régi geodéziai torony köré épült masszív és biztonságos, magas korlátokkal.

A Zengő a Mecsek legmagasabb csúcsa, Pécstől északkeleti irányban, a Kelet-Mecsek legkevésbé bolygatott tájain fekszik, magassága 682 méter. Alkotó kőzetei a permi homokkő, a jura- és triászkori mészkő. A hegyhez népmondák, legendák, népszokások sora kötődik. Nevét a népmonda azzal magyarázza, hogy a hegy zúgását a belsejében rekedt kincskeresők kiabálása okozza, mások szerint a hegy erdein és völgyein zenélő szél hangja lehet a név eredete.

A rozsabarnára festett, acélszerkezetű kilátó hétszintes, szintenként 3 méteres magassággal, így a teljes magasság eléri a 21,78 métert.

A kilátó kivitelezésére a munkaterületet 2019. november 28-án adták át a kivitelezőnek, jelenleg a használatbavételi eljárás van folyamatban, így mindenki csak saját felelősségére hasznáhatja a Zengő új kilátóját. Sem tábla, sem kordon nem tiltja a kilátóra való feljutást.

A régi, geodéziai betontornyot is felújították kívülről, felületjavító bevonatot kapott a betonhenger palást.

Talpunk alatt minden szinten lyukacsos rács, sok turista nem fog örülni szottyos időben, hogy a fentebb lévők lábbelijéről rájuk hullik majd a bakancslista talpra tapadt anyaga.
Az alsókat viszont kárpótolja jó időben a szoknyás látogatók figyelmetlensége.

További fotók: Csodálatos Magyarország
Fotók: Ágotai Z.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások