iStvan | 2015.02.20
Afrikai fenntarthatóság, építés a lakossággal.

A főszerkesztő úr 2012 tavaszán számolt be a „Holcim-díj a Fenntartható Építészetért világverseny” akkori nyerteseiről.

A versenyen aranyérmet szerzett általános iskola tervéről megtudhattuk, hogy a nyári hőségben egy passzív hűtési rendszer teremti majd meg a tanuláshoz szükséges kellemes hőmérsékletet a tervezett létesítményben, földalatti csővezetékek, dús növényzet, irányított légáramlás, valamint dupla fedelű tetőzet és homlokzat kiépítésével.

A forrásoldalnak köszönhetően most megtudhatjuk mi történt azóta, két év elteltével.

Miután nagy sikert aratott az iskola, a környező falvakból egyre növekvő számú, tanulni vágyó hallgatóság érkezett Gandóba. Természetesnek tűnt a következő épít(kez)ő lépés az iskola bővítésére egy iskolába integrált könyvtárral. A könyvtár épülete fizikailag szorosan kapcsolódik az iskolához, annak része. A majdnem zárt tojásorma menedéket nyújt a tanulóknak, tanároknak az iskola udvarán a port hordó keleti széltől.

Anyaghasználatát tekintve a térformáló épületszerkezet összhangban van a szomszédos- és környező épületekkel. A könyvtárépület hézagolt téglafalazata tömörített földblokkokból készült helyi agyagból. A könyvtár ellipszis alakú alaprajzi geometriája formálisan elkülönül a többitől, azok szögletes szerkesztésétől, azonban figyelembe veszi a szerves, hagyományos népi lakásokat a régióban, azokra emlékeztet.

Az iskolai könyvtár mennyezetéhez helyben termelt agyagedényeket használtal fel. A kézzel készült edények megformálása hagyományosan a nők feladata. Az edényeket félbevágták vagy aljukat lefűrészelve helyezték a felülbordás vasalt födémzsaluzatba, majd betonnal körbeöntötték. A változó keresztmetszetű kerek nyílások a természetes fény bevezetésével játékos mintát rajzolnak a belső felületekre, és passzív szellőzést hoznak létre az enteriőrben. A hullámlemez tető megvédi a belső tereket és a falakat a napfénytől, esőtől.

Amellett, hogy a könyvtár - alapvetően nevelési célzattal - Gando gyermekeinek készült, a könyvtár további szándéka, hogy tudásközpontja legyen a falu egész népének. A könyvtár lényegesen kellemesebb klímát biztosít ebben a száraz éghajlatú régióban, ahol nincs egyéb lehetőség a tudás megszerzésére, a modern erőforrások használatára és a kényelemre.

A könyvtár alapterülete:460 m²

Diébédo Francis Kéré-ről röviden:
Burkina Fasóban született 1965-ben, a berlini műszaki egyetemen szerzett diplomát 2004-ben, majd a német fővárosban nyitott irodát. 1999-ben, még tanulóként kezdett építeni Burkina Fasóban: elsőként egy általános iskolát, majd egy középiskolát tervezett szülőfaluja, Gando számára. 2007-ben Danóba főiskolát épített, 2010-ben pedig megtervezte Mali Építészeti Központját. Dolgozott az Opéra Village programon (erről dokumentumfilm is készült Kéré szereplésével) Ougadougou mellett.

A TED videón maga az építész beszél életútjáról, építészeti programjáró s persze a Burkina Faso -i projectekről. Magyar feliratos változatban itt tekintheti meg.


Újabb cikkünk a témában: Afrika Csillaga

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások