épületek Atlanta Falcons Mercedes Szőke Gábor Miklós

Magyar sólyom Atlantában

Atlanta Falcons stadion-Mercedes


iStvan | 2017.08.24
A Groupama Aréna előtti Fradi-sast is elkészítő Szőke Gábor Miklóst az interneten kereste meg az NFL-es Atlanta Falcons, hogy gigantikus új stadionjához felkérjék egy madárszobor elkészítésére. Kétszer rakták össze, áthajóztatták.

A madárszobor méretéről: magassága meghaladja a 12,5 métert, szárny fesztávolsága a 20 métert. A teljes A. F. csapat elfér alatta.
A sólyom anyaga rozsdamentes acél, a labdáé bronz, mindez egy ovális négylépcsős betonemelvény áll.

Ízelítő a szobor szerkezetéről >>

De szóljunk a sólyom hátteréül szolgáló, 1,6 milliárd dolláros új stadionról is.
Az új Mercedes-Benz Stadion, amely az Atlanta Falcons és az Atlanta United FC labdarúgócsapatának otthona, csúcstechnológiájú létesítmény, amely az Atlanti-óceánra nyíló kilátást nyújt. Rugalmas kapacitású, akár 83 000 férőhellyel is szolgálhat, ami valljuk meg: egy nagyobb magyarországi város, például Szombathely lélekszáma.
De ami hab a tortán, egy blendeszerűen mozgatható, nyolc panelből álló hatalmas acél tetőszerkezet, amely ezidáig a legnagyobb a világon. Ezzel a szerkezettel a friss levegő ellátás megoldott.

Az említett tetőszerkezet nyolc háromszögletű, áttetsző panelt tartalmaz. A tető nyílása körül egy óriási videótábla van, amely a játékfelületet körülveszi, és a 10 yardos vonal egyikéből a másikba nyúlik. Ez a kijelzőtábla háromszor akkora, mint az NFL jelenlegi legnagyobb egyedi kijelzőtáblája.
Az építész, Bill Johnson elmondta, hogy a tetőn lévő kör alakú nyílást a római Pantheon ihlette. A tetőt úgy tervezték, hogy tiszta, könnyű polimerből készüljön, amely az átlátszóságával beállíthatja a fénymennyiséget. A kültéri rész nagyrészt átlátszó polimer vagy üveg, hogy a külső is könnyed megjelenést mutasson.

Az építész csapat honlapja

Virtuális épületmodell bemutató videó >>

A stadiont lezáró blendeszerű tetőzet működés közben >>
www.wikipedia.org

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások