exkluzív épületek cikk Pécs

Megfeszítve

Állagmegóvás a műemlékvédelemben


iStvan | 2019.12.02

A nagyvilág "világi" építészeti termékei mellett elég ritkán esik szó az egyházi örökség megtartásának menetéről. Hiánypótlásként álljon itt egy kis vidéki referenciasorozat egy több lábon álló pécsi építészirodától.

A Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV. és VII. alatt találkozattunk már a Térhatás Kft. két pécsi társasházi projektjével, most szeretnénk bemutatni a céget, s egy másik tevékenységi körét, műemlékvédelmileg fontos műszaki profilját.

Cikkünkben több mint egy tucat, részleteket is felvillantó példával szemléltetjük, milyen nagy szükség van az idő múlásával állékonyságát veszítő szakrális épületeink szerkezeti stabilizációjára, statikai megerősítésére.

A tervezőirodáról

Az építész tervező cég 2003 novemberében alakult. A jelenleg öt építészmérnökkel működő iroda Pécs belvárosában található. A cég infrastruktúrája lehetővé teszi akár 10-12 fő munkavégzését is igénytől, munkamennyiségtől függően.

A vállalkozás elsősorban építészeti tervezéssel foglalkozik, mind magán megrendelők, mind önkormányzatok számára. A tervezéssel összefüggésben beruházás-előkészítési hatástanulmányokat, vizsgálatokat készítenek megrendelőik külön kérésére. A tervezési folyamat náluk az engedélyezési terv átadásakor nem ér véget, igény szerint végigkísérik a tervezett épület sorsát a használatbavételi engedélyig.

Tevékenységeik közé tartozik még építész igazságügyi szakvélemények, beruházási tanulmánytervek, ingatlanvagyon-értékelések készítése, energetikai tanúsítványok készítése, műszaki ellenőri tevékenységek, műszaki vezetési feladatok (kiemelten a műemléki védettséggel rendelkező épületeknél) készítése.

Másik fő tevékenységük a kivitelezés terén a műemléki templomok feszített technológiával való megerősítése.

A technológia lényege, hogy három dimenzióban végzett falfúrásokkal jellemzően a fő faltesten belül furatokat képeznek, melyekbe feszítőkábeleket építenek be. Ezek segítségével stabilizálják az épület állapotát, megállítják a mozgásokat, megelőzik a további károsodásokat. A szükséges beavatkozásokat statikai számítások alapján határozzák meg.

Mivel a feszítőkábelek túlnyomórészt a faltesten belül, illetve falhoronyban futnak, a látható beavatkozás kis mértékű. A munkák során minimális a rombolás, a beépített szerkezetek szinte teljesen eltüntethetőek, a belső térben vezetett kábelek pedig acél védőcsövekben futnak, melyeket a környezet színeihez igazodva festenek le.

A vasbeton koszorút helyettesítő, azonnal működő erőhatás feszítéssel, a sarkokon elhelyezett páncéllemezek alkalmazásával történik, melyeket fokozatmentes erőbevitellel akár 240 kN-ig feszíthetnek. Feszítés után a páncéllemezek elfedésével a rendszer nem jelenik meg az épület homlokzatán. Az általuk alkalmazott korrózióvédett, HDPE burkolatú feszítőkábelek a nagy hőmérséklet ingadozások esetén is képesek a szükséges állandó húzóerőt (feszítőerőt) biztosítani.

Az épület mozgásai miatt kialakult repedéseket a feszítés előtt szakszerűen injektálják, kiemelt figyelmet fordítva a díszítőfestésekre, illetve freskókra. Az injektálás folyamán a műemléki jelleg miatt műemléki injektáló anyagot alkalmaznak.

A technológia előnyei

  • kevés beavatkozás, gyors kivitelezés
  • nem szükséges több tonnányi többletsúllyal terhelni az épületet
  • a visszamaradó, látható nyomok minimalizálhatóak

Az építési rendszer tulajdonosai

  • Áspán László – Építészet, technológia – Térhatás Kft.
  • Orosz Árpád – Tartószerkezet – Orosz Árpád Építőmérnöki Bt.
A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások