épületek cikk exkluzív Anna utca Pécs Térhatás Kft.

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.

"Megbízói kísérletek" egy városon belül


iStvan | 2018.09.18
Személyi ismétlődések, azonos építészeti kifejezéssel.

Sorozatunk első, bemutatkozó posztjában olvashattuk a megrendelő/generál kivitelező személyének nevét, most más építésziroda munkáján keresztül újra a sorok között találhatjuk Csapó Gábort.

Előzmény
A megrendelő, Csapó Gábor 2010. év végén vásárolta meg az ingatlant, mely egy régi, bontásra ítélt épület volt. Ahogy korábbi cikkünkben említettük, a beruházó neve jól ismert építész berkeken belül. Számos belvárosi társasház megvalósítása kapcsolódik nevéhez. 2010-ben adta a megbízást a tervezőnek az említett ingatlan bontási tervére, majd a 8 lakást+1 irodát tartalmazó épület megtervezésére.

Tervezés
A tervezési fázis két részből állt. Először 2011 júniusában egy elvi építési engedélyezési terv készült, mely során a rendezési tervben meghatározott építési helyet is módosították. A végleges épület építési engedélyezési tervei 2011 végén készültek el. A kivitelezés 2012 első negyedévében kezdődött és 2013 év végére fejeződött be.

A helyszín bemutatása
A tervezési terület Pécs történelmi belvárosában, az Anna utcában található, a Horvát színház szomszédságában. Az utca kelet-nyugati tájolású, a telek az utca északi oldalán helyezkedik el.
A telek nyugati szomszédságában a Horvát színház található, mely abban az időben felújítás, bővítés alatt állt. A Horvát színház keleti homlokzata több mint 18 méter magas tűzfalával csaknem teljes hosszban árnyékolja és “uralja” a telket. A színház megvásárolta az északi telekszomszédot is. A telekösszevonás után egy színház bővítési terv készült, mely mára meg is valósult. Az északi telekre tervezett színházbővítés szintén teljes hosszban a telekhatáron fekszik. A fentiek miatt került sor az elvi építési engedélyben az építési hely módosítására.
A telekre nyolc lakást és egy földszinti irodát terveztek, valamint az alagsorban a szükséges parkolóhelyek biztosítására egy teremgarázst. A teremgarázsból a szomszédos Szent Mór u. 19. sz. alatti épület tulajdonosa szolgalmi joggal közelítheti meg az újonnan épített föld alatt tárolóját.

Tervezési alapkoncepció
A beruházói elképzelés alapján a belvárosi kis, 347 négyzetméteres területű telken négy lakószinten, szintenként 2-3db, 50-70 m2 -es, élhető, 2-3 szobás lakást kívánt megvalósítani, melyekhez a belső udvar felé, a szintnek megfelelően erkélyek, teraszok vagy kert kapcsolódnak. A parkolók elhelyezése az alagsori teremgarázsban biztosított. Az utcafronti homlokzaton hangsúlyos elemként jelennek meg a keleti és nyugati szárny összeköttetését biztosító erkélyen a pillérek. Ez a kialakítás egyrészt a magasabb, 3 szintes Horvát Színház felőli szárnyat és a 2 szintes keleti szárnyat köti össze, ugyanakkor biztosítja a teleknek az észak-déli átszellőztetését és benapozását. Ezzel a kialakítással nincs bezárva az udvar, a lakások jól szellőznek, és az erkélykapcsolat is biztosítva van.

Anyaghasználat

  • Lábazat és pillérek: Fagyálló kerámia lapburkolat
  • Homlokzat: Homokszínű vakolat
  • Nyílászárók: Fa tok- és szárnyszerkezettel, sötétbarna színű felületképzéssel
  • Nyílászáró keretek: Fehér
  • Héjalás: Piros színű hódfarkú cserépfedés
  • Bádogos szerkezetek: Állókorcos fémlemez fedés, antracit színben

Megrendelő: Dr. Boda Géza, Lacabau Kft. (Csapó Gábor)
Építész tervező: Áspán László építési műszaki ellenőr I., okleveles építészmérnök
(Térhatás Építészeti és Mérnöki Kft.)
Építész munkatárs: dr. Kladni Veronika okl. építész, jogász, borjogi szakjogász, ingatlanforgalmi szakjogász, ingatlanvagyon-értékelő, igazságügyi szakértő, ingatlan értékbecslő
Statika: Novákné Nagy Erika, Novép Bt.
Generálkivitelező: Csapó Gábor, Lacabau Kft.

A sorozat további cikkei:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások