épületek

Szingapúri-muri. Cluny House.

Zöld a szem(nek). Avagy zöld a szemet ostorozza.


iStvan | 2012.03.03
Fényűzés fenntartható módon.

Szingapúrban nem csak Moshe Safdie-nak vannak, illetve lesznek (vízzel telt medencével együtt) kiemelkedő alkotásai, hanem más építészek is előreszerettel nyúlnak az elemi elemekhez, a természet közelségéhez. Így tettek a a GUZ építészei is.

A tervezők a növénytelepítés során szemlátomást bőkezűen bántak a fellelhető, betervezhető és beültethető vegetációval.

Ez a projekt is azt mutatja, hogy a technológia, a tervezés és a design is alkalmazható olyan érzékenységgel, hogy létrehozzon egy kényelmes és fenntartható családi házat, annak ellenére, hogy fényűzőnek látszik (vagy inkább fényhívónak) és a területe, léptéke sem szokványos családi házas lépték.

Beépített napelemek, napenergiával működő vízmelegítők dolgoznak együtt a tervezett passzív hűtéssel. A passzív hűtést az épület keresztszellőztetésével oldják meg, amely összességében csökkenti a gépészeti energiafelhasználást a háznál.

Kerti „vizes terasz”, vízi növényekkel és egyéb fákkal betelepített kerti medencék alkotják a központi udvart, hogy egy nyitott rendszerben, minél nagyobb mennyiségben gyűjthessék össze az esővizet. A természetes víz-újrahasznosítás mellett használt anyagok az újrahasznosított teak fából készült burkolatok, fautánzatú felületek.

A tetőkertekben gyűjtött csapadék az oda beültetett növényeket élteti, a szemlélőt viszont kellemes érzésekkel tölti el, hogy ilyen buja zöld környezet veszi körül, azt a nyilvánvaló hatást keltve, hogy az otthon része a természetnek és természet minden részében a házhoz simul. Ez az egység naná, hogy frissességet és természetességet sugároz.

Bár a ház high-tech a maga nemében a felhasznált rendszereivel,(a legkorszerűbb EIB rendszerek, fotovoltaikus cellák, biztonsági rendszerek), mégis diszkréten dolgozik együtt a természeti környezettel, s nem az ellen.
Ez az integráció volt a tervezők fő gondolat, hogy a technológia és a természet közösen próbáljanak fejlődni. A küldetés tehát: hogy létrehozzanak egy modellt, amely lehetővé teszi a kényelmes otthoni életet a természettel összhangban, fenntartható módon.

Project terület: 1505m2
Project év: 2006-2009

Fotók: Patrick Bingham Hall

További fotók

A tervezők színpompás honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár




Építési megoldások