épületek Makovecz Imre Pesterzsébet

Adomány az utókornak, adományból

Hogy áll a Makovecz-templom építése Pesterzsébeten?


iStvan | 2020.02.16

A 2018-as alapkőletétel óta az építkezés az előzetes terveknek megfelelő ütemben halad.

Pesterzsébeten a Szabó-telepi református templom alapkövét 2018-ban rakták le a Mátyás király téren, az építkezés azóta a tervezett ütemben zajlik. A telekre eddig harminc kőrisfát ültettek.

A Szabó-telepi Református Gyülekezet már 1941-es megalakulása óta igyekezett saját templomot emelni, de a II. világháború és az utána kialakult politikai helyzet felemésztette a közösség vagyonát, és ellehetetlenítette a templom felépítését.

Néhány évvel ezelőtt döntött a XX. kerület vezetősége arról, hogy Pesterzsébeten, a Mátyás király téren egy új református templom épüljön, illetve arról is, hogy azt Makovecz Imre világhírű építőművész tervezze.

Szabados Ákos polgármester közbenjárásával, a képviselő-testület egyhangú támogatása mellett földhasználati jogot vásárolt a gyülekezet a Mátyás király tér egy részére. Az építkezéshez nélkülözhetetlen pénz előteremtésére Prof. Dr. Bagdy Emőke klinikai pszichológus, akinek édesapja, Bagdy István a háború előtt életre hívott Szabó-telepi közösség egyik lelki vezetőjeként szolgált, gyűjtést rendezett: 2014- ben édesapja emlékére egyévi jövedelmét ajánlotta fel a templomépítés támogatására, majd élére állt annak a civil összefogásnak, amely keretében sok száz honfitársunk összesen mintegy 65 millió forintnyi adományt adott.”

Elkészült a főbejárati kapu és a torony alatti előtér. A gyülekezeti termek középpontjában lévő kerengő szerkezetépítését is befejezték, az épület téglafalai pedig készen állnak a tetőszerkezet fogadására.

Az épület nagy részén már állnak a falak, helyükre kerültek a templomkarzatok vasbeton lemezei, bennük az elektromos védőcsövekkel, valamint megtörtént a főbejárati kapu zsaluzása. – Ha az időjárás úgy alakul, februárban már az ácsmunkákat is megkezdhetjük – ígérte a lelkész.

Forrás: Csodálatos Magyarország
Fotók: Csodálatos Magyarország, PestBuda

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások