cikk

Szellemvárosok - Centralia, USA

Katasztrófák miatt elhagyott helyek 1.


iStvan | 2011.08.27
Szerte a világon több száz szellemváros, elhagyatott hely található, melyek a természeti, vagy ember által okozott katasztrófák miatt csak döbbenetet sugároznak (jobb esetben mást nem, lásd Csernobil) a szemlélő felé.

Az elhagyott városok…cikkemben pedzegettem, hogy "ilyen-olyan" katasztrófák miatt is kénytelenek elhagyni az emberek, szülő- illetve lakhelyüket.
Most egy olyan sorozatot indítok, amely nem jó hírekről és új- meg újabb épületekről, kivitelezési bakikról, architortúrákról fog szólni, hanem a szörnyűségekről. Egyfajta, ilyen is létezik/létezett a Földön címszóval, hátborzongató jelleggel.

1. Üdvözlet a pokolból. Ez a felirat fogadja az ideérkezőt.
Centralia a Pennsylvaniai Columbia megyében levő szellemváros.
Népessége a több, mint 1000 lakosról (1981) 12-re (2005), majd 2007-ben 9-re csökkent egy 1962 óta tartó bányatűz miatt.

"Ez egy olyan világ volt, ahol ember nem élhetett meg, forróbb, mint a Merkúr bolygó, légköre oly mérgező, mint a Szaturnuszé. A tűz szívében a hőmérséklet meghaladta az 1000 °C-ot is. Szénmonoxid és más gázok halálos felhői örvénylettek keresztül a sziklaüregeken." David DeKok (1986)
Nem tudják pontosan, hogy a tűz, ami a várost lényegében lakhatatlanná tette, mi gyújtotta. Egy elmélet szerint 1962 májusában a város önkormányzata felkért 5 önkéntest a tűzoltóságtól, hogy takarítsák ki a szemétlerakót, ami egy elhagyott külszíni bánya mellett helyezkedett el. Ezt különösen fontos volt elvégezni a Memorial Day (háborús hősök emléknapja) előtt az ezt megelőző években is, mikor még a szemétlerakó más helyszínen volt. A tűzoltók, ahogyan megszokták, meggyújtották a szemetet, és hagyták égni egy ideig. Azonban az előző évektől eltérően, a tüzet nem oltották el megfelelően.

A tűz nem aludt el, s egy résen keresztül továbbterjedt a föld alá, egészen a felhagyott szénbányákig.
A kísérletek, hogy eloltsák a tüzet, mind sikertelennek bizonyultak, s tovább égett az 1960-as és '70-es évek folyamán. A tűz melléktermékei, a szénmonoxid, a széndioxid és az egészséges oxigénszint hiánya káros egészségügyi hatásokat okozott számos embernek.
2010-re csupán 5 otthon maradt. Az állam vezetői mindent megtesznek, hogy kitelepítsék a lakosokat, és aztán lerombolják, ami maradt a városból. A posta törölte a város irányítószámát. A tervek szerint 2016-ban lehetne visszaköltözni az újjáépített városkába. Mivel a bánya még ma is ég, ez hihetetlennek tűnik.

A történetről, történtekről még alaposabban, még olvasmányosabban AZso kiváló oldalán olvashatnak, illetve a helyszíni video is megnézhető ott.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások