cikk

ArchiCAD 15

Szélesebb horizont


iStvan | 2011.08.15
Egy hónapja, aug. 2-án A Graphisoft bejelentette prémium kategóriás épülettervező szoftvere, az ArchiCAD (AC) legfrissebb magyar verzióját. Az AC 15 kibővíti a könnyen elérhető és modellezhető építészeti formák körét, ezzel támogatva az építészek kreatív ötleteinek megvalósítását.

Emellett az Épületinformációs Modellező (BIM) munkafolyamat alkalmazási területét is szélesíti, bevonva a felújítási és átépítési projekteket.

Gazdag építészeti formavilág

Az építészeti formák és szerkezetek mindig egymással párhuzamban fejlődtek. A legegyszerűbb dongaboltozatoktól a legkifinomultabb hálós boltozatokig, az építészek mindig is a tartósság, a használhatóság és a szépség szintézisére (Vitruvius) törekedtek. Ezek az alapelvek a modern építészet legkiválóbb példáin keresztül is érvényesülnek. Az ArchiCAD 15 - többek közt az új Héjszerkezetekkel - tovább bővíti az Épületinformációs Modellezés (BIM) eszközeinek körét, a klasszikus és modern építészetet uraló formák lehető legbővebb halmazának támogatásával.
A tervezői tér újraértelmezése

A tervezés folyamatának evolúciója közben legalább annyi forradalmi változás ment végbe, mint a formák és szerkezetek fejlődésében. Az elmúlt két évtized folyamán az építészek fokozatosan eltávolodtak a kétdimenziós rajzok sík világától a háromdimenziós tervezés izgalmas virtuális világa felé haladva. A harmadik dimenzió belépésével megnövekedett szabadság azonban megnehezíti a térbeli orientációt is. Az ArchiCAD 15 a háromdimenziós szerkesztővonalak és szerkesztősíkok bevezetésével gyökeresen megváltoztatja a háromdimenziós tér fogalmát, a perspektívikus nézetet az épülettervezés természetes, háromdimenziós környezetévé alakítva.
Az átépítési folyamat támogatása

A modern technológia térnyerése jelentősen meghosszabbította az épületek élettartamát. A világ fejlett területeinek nagy részén az átépítések és helyreállítási munkálatok száma közel azonos az új építkezések volumenével. Az ArchiCAD 15 kiterjeszti a tervezés hatókörét az átépítési és helyreállítási munkákra a natív BIM (Épületinformációs Modellezés) tervezői és dokumentációs folyamatok támogatásával az épületek teljes élettartama alatt.
Kategóriaelső BIM-Támogatás

Az új és továbbfejlesztett tervezőeszközök és munkafolyamatok széles köre mellett az ArchiCAD 15 továbbfejleszti többek közt az IFC felhasználói felületet és a társtervezőkkel való nyílt tervezői együttműködés folyamatát. A Mac OS teljes 64-bites támogatást kapott, és a parametrikus elemek könyvtára is tovább bővült. (x)

Bővebben a részletekről ITT.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások