cikk

Szellem városok – Ordos, Belső Mongólia

Be sem lakott helyek 1. Legyen gyanús a dübörgő gazdaság!


iStvan | 2011.09.15
Egy kihalt "kísértetváros" lett a kínai luxusnegyedből.

Valami nem működik rendesen Kínában, pedig a gazdasági mutatók azt indokolják, hogy érdemes folyamatos fejlesztésekben gondolkodni. Ennek ellenére bizonyos becslések szerint 2010 végén 64 millió üres lakás található az országban, több újonnan épített város pedig szinte teljesen néptelen.
Az egyik legjobb példa erre a Belső-Mongóliában fekvő Ordos fejlesztésének története, ahol a városvezetés 2005-ben elindított tervei szerint a régi központtól kilométerekre épült fel egy kínai sztár-építészgárda vezetésével az új kisváros - új hivatalokkal és egy modern tudományos múzeummal.
A szén- és földgázban gazdag - egyébként szinte teljesen sivatagos - terület meglehetősen jómódú, tehát elvileg semmi akadálya nem volt az új város felépítésének, de valamiért nem sikerült az embereket meggyőzni arról, hogy egy luxus-lakónegyedből álló épületegyüttes lehet az új otthonuk.
Pedig a területet is gondosan kiválasztották - megfelelőbb természeti adottságokkal -, de a lakóknak szánt tehetősebb emberek és helyi tisztségviselők nem akartak elköltözni a régi Ordosból, ami az új negyedtől alig 30 kilométeres távolságra volt.
Sokak szerint a rossz tervezés is közrejátszott abban, hogy a látványos fejlesztésként indult Kangbashi végül szinte teljesen üres maradt. Az új központ ugyanis felmutatott egy futurisztikus múzeumot, és működő kormányzati központot (ahová inkább ingáznak a dolgozók), de ezen kívül semmilyen kulturális, szórakoztató vagy közhasznú intézmény nem került a luxusnegyedbe, amely így valóban sokat vesztett értékéből.
Feltehetően az első sikertelenség és a balul elsült befektetések után már meg sem próbálkoztak a további fejlesztésekkel, bár erről már nem nagyon találni érdemi információkat. A kínai ingatlan-lufik jelenségével vannak elfoglalva az elemzők, miközben Kínában több üres város is csak áll, egyedül a turisták keresik fel előszeretettel ezeket a kihalt helyeket.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások