hír

Vár áll ott, s állni is fog.

Részben visszanyeri "eredeti pompáját" a Diósgyőri vár


iStvan | 2013.08.10
Az Új Széchenyi Terv keretében megvalósuló beruházás során megújulnak az eredeti bástyák és palotaszárnyak, de rekonstruálják a vár lovagtermét is, amely Közép-Európában egykor a legnagyobb volt.

Mi tagadás jó érzés ilyen pozitív híreket is olvasni, azon kívül, hogy sorra nőnek ki, újítódnak fel a fociarénák, kisebb-nagyobb stadionok. Adnak a kultúrának is nah.
Életemben egyszer voltam a várban, egy Kaláka koncerten. Kellemes volt, bár az északi országrészre jellemző csapadékosabb időjárásból kivettem a részem. Röviden csak annyit, a várral szomszédos kempingben húztam meg magam a fesztivál alatt, és kifogtam egy esős napot...

De mi a lényeg:

Szerdán írták alá a Diósgyőri vár rekonstrukciójának kivitelezői szerződését. A tervezett fejlesztésekről sajtótájékoztatón számolt be Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, Sebestyén László országgyűlési képviselő, Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója, valamint Tóth József, a kivitelező Zeron Zrt. vezérigazgatója.

Kriza Ákos egyebek mellett arról szólt, hogy a vár nagyszabású fejlesztése a város fejlesztését is jelenti, része a Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztését célzó projketnek, amelyre több mint kétmilliárdos pályázati támogatást sikerült elnyerni. Kriza Ákos utalt azokra a kulturális értékekre, amelyeket a vár, rendezvényeivel egyetemben eddig is képviselt, s elmondta, a fejlesztéseknek köszönhetően még nagyobb értéket képvisel majd mindez.

Sebestyén László országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a sikeres projektek is mutatják: egyre inkább beérik annak a munkának a gyümölcse, amelyet a város vezetésével együtt, képviselőtársaival Miskolc érdekében végeznek. Mint elmondta, Diósgyőr-Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztésének teljes költsége mintegy 2,4 milliárd forint, ebből kétmilliárd a pályázati támogatás. A vár rekonstrukciójára ezen belül több mint egymilliárd forintot költenek. Sebestyén László a városrészt érintő fejlesztéseket elemezve utalt az „épülő-szépülő” diósgyőri vár kiemelkedő turisztikai, idegenforgalmi jelentőségére, s a lillafüredi fejlesztésekre, a függőkertek megújítására is. Ugyancsak szólt a képviselő a nagyszabású, többmilliárdos stadion-fejlesztésről, valamint a tapolcai strand rekonstrukciójáról is, amelyre már megvannak a források.

Tóth József, a vár felújítási munkáit elnyert Zeron Zrt. vezérigazgatója arról szólt, hogy a munkaterületet gyakorlatilag már csütörtökön átveszik, s hétfőtől a munkálatok is megindulnak, látványosabb szakaszba azonban ezek csak majd mintegy egy hónap múlva érnek majd. A vezérigazgató kiemelte, hogy a kivitelezés során folyamatosan egyeztetnek a művészeti, régészeti szakhatósággal, s a lakosság érdekeit is szem előtt tartják. A környéken élők nyugalma érdekében a várban zajló építkezés idejére az önkormányzat azt kérte a kivitelezőtől, hogy a munkavégzés lehetőleg hétfőtől-péntekig 7-17 óra között történjen, szombaton 8-17 óra között, vasárnap pedig csak külön engedéllyel. Az építkezés során használt utakat szükség szerint takarítsák. Kár esetén állítsák vissza az eredeti állapotot, a rendezvények idején pedig ne végezzenek zajjal járó tevékenységeket.
Lengyel Katalin, a Miskolci Városfejlesztési Kft. ügyvezető igazgatója egyebek mellett elmondta: a beruházás kapcsán megújul, régi pompáját nyeri vissza a Diósgyőr vára, amely – a Nyugati szárny kivételével – két szint magasságig újra felépül. A vár tornyai között három palotaszárny is megújul, amelyekben helyet kap az egykori lovagterem, a várkápolna és a királynék lakóterme. A kiállítóterekben a látogatók a középkori váréletbe és hajdani mesterségekbe nyerhetnek bepillantást.

A Diósgyőri vár rendezvények helyszíneként továbbra is a látogatókat szolgálja majd, az épületrészek visszaépítésével azonban leszűkül az udvar, így a nagyobb rendezvények megtartásához megfelelő közösségi tér létrehozása kell. Ezért a vár szomszédságában kap helyet a nagy befogadó-képességű Lovagi Tornák Tere, melynek szerepe a hagyományőrzés, illetve a szükséges közösségi tér megteremtése lesz. Mint elhangzott: a diósgyőri vár fejlesztésével, megújulásával Miskolc olyan turisztikai látványossággal lesz gazdagabb, amely Közép-Európában is egyedülálló.

Az eredeti cikk teljes terjedelmében az írásom elején hivatkozott oldalon olvasható.
Az anamorhozis saját szerzeményem.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások