tervek

Ziggurat Pyramid, Dubai

S jutott eszembe számtalan szebbnél-szebb gondolat...


iStvan | 2013.04.15
A világ egyik legnagyobb projektje, természetesen az "olajfáraóktól". S hol máshol, ha nem Dubai-ban. Közel egymillió ember befogadására lenne alkalmas, s a koreszmét követve természetesen önfenntartó módon, természetes energiaforrással.

Maják, egyiptomiak, dubai urak. Egyik kutya, másik eb. Egy forma köti össze őket. A piramis. A funkciók és az elvek, amiért ezek a gúla képződmények épültek persze mások.

Mi lesz ez? Újabb sivatagi oázis, megatanya? A zsigerből utált pilótajátékok szószimbólumának kitere(bélye)sedett 3D-s változata? Az biztos: egy metropolisz, ami elég könnyen nekropolisszá is válhat.

S a tömör részletek: Kiterjedése alapterületileg 2,3 négyzetkilométer, és képes lesz fenntartani egy olyan közösséget, amely akár egy millió emberből is állhat.

Kezdik a sejkek is kapizsgálni Kós Karcsi bácsi elhíresült szólását, miszerint „Kőből, fából házat, igéből várat” kell építeni (ezek az anyagok – kő, fa, ige – képesek megbirkózni az idő vasfogával). Persze az elmúlt időkben a "Zikkurat" név ősi mezopotámiai tornytemplomot takart, kőből építve. Mely építményben sok igét el lehetett hinteni, hogy a fültanúk fülén keresztül az agyukban kicsírázhasson. Mivel a mai kor pénzes olajmágnásainak már nem annyira „korszerű” anyag a kő s a fa, ezért látható módon modernebb anyagokból építkeznek. Az ige csak annyi lehet: cselekedni meghökkentésből, minden áron.

Azt mondják, a Dubai-i zikkurat épület zöld, hogy a napenergiából, a szél és más természetes energiaforrások felhasználásával és képes teljesen ellátni önmagát. A Dubai székhelyű, úttörőnek számító környezetvédelmi design cég a Timelinks, aki felelős az épület „elkövetésért” egy hatékony tömegközlekedési rendszert is elképzelt az épület monstrumon, amely közlekedési hálózat vízszintesen és függőlegesen fog futni.

Meglátjuk mit hoznak a nagyvonalú elképzelések…

Forrás.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások