épületek

A kuvaiti egyetem berkein belül

Rekreáció, szabadidő, sport az alkotmányos monarchiára épülő sejkségben


iStvan | 2019.11.11

Az arab országban a szellemi fejlődés mellett nagy gondot fordítanak a testi egészség fenntartására, ezért több, sportolásra alkalmas létesítményt is megvalósítanak a nagyvárosban.

Az új Sabah Al-Salem Kuwait Egyetem hallgatóinak egyetemi, valamint szabadidős életéhez hozzátartoznak a különböző sporttevékenységek (atlétikai, uszodai, labdarúgói, teniszezés) végzésére alkalmas létesítmények. Az egyetemi területen történő fejlesztés összesen 10 épületből áll. A projekthez tartozik még két kisebb szabadidős sportlétesítmény, két információs pont, a hallgatói önkormányzat központja és az egyetemek közötti utazáshoz szükséges buszállomás.

A nagyszámú nézőközönséget magában foglaló létesítmények a 2 000 férőhelyes fedett teniszközpont ( írásunkban erre fokúszálunk) és a 15 000 ülőhelyes kültéri, részben fedett focipálya.
Cikkünkben a vasbeton héjszerkezetű teniszcsarnokot mutatjuk be.

A vasbeton kupolaszerkezet kivitelezésében közreműködő Peri által közzétett projektadatok:

Építészirodák: Skidmore, Owings and Merrill (SOM) és Gulf Consultants

Projektkövetelmények
A jövőben a Kuvaiti Egyetem háromemeletes, 2.000 néző befogadására alkalmas, új edzőközpontja összesen 7 100  m2 alapterületen biztosít lehetőséget az egyetem hallgatóinak a napi mozgásra.
A hagyományos iszlám építészeti stílusok felhasználásával megtervezett kupolaépület nappal természetes megvilágítást kap. Mindezt a nyílásokkal kikönnyített és üvegtömbök beékelésével esztétikussá varázsolt vasbeton födémen keresztül érték el a tervezők.
A 25 méter magas teniszközpont homlokzatát nyolc betonozási magassággal építették fel.
A vékony vasbeton héj kikönnyítéséhez háromszög alakú kidobozolásokat készítettek különböző magasságokban 11 méterig, s azokban kör alakú üvegtömböket helyeztek el.
Ezek finom hálót képezve teszik lehetővé a természetes napfény bejutását a teniszközpont belsejébe.
Ennek eredményeként a beltérben a 80 méter átmérőt meghaladó sportpálya egyedülálló megvilágítást kap.

Kivitelezés
Mivel a félgömb formához az íves falak formája a betonozási magasságon belül vízszintesen ismétlődött, így a speciális zsaluelemeket többször is fel lehetett használni.

Ez jelentősen csökkentette a beruházási költségeket és értékes időt takarított meg a kivitelezőnek, hiszen akár négyszer is bevethették ugyanazon zsaluzat elemeit, minden egyes betonozási műveletnél.
A helyszíni projektmenedzser folyamatosan közreműködött a logisztika megszervezésében, az építési ütemterv és a költségterv szigorú betartásában, ezzel is elősegítve a projekt hatékonyságát.

Fotók: Gulf Consult Kuwait

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások