épületek faépítészet Óvoda Lugano

Bunkeres gyermekmegőrző

Csoportszoba modulokra hangolva


iStvan | 2020.07.01

Óvoda, amelyet Bruno Fioretti Marquez Architects tervezett egy meglévő általános iskola és egy sportcsarnok közé.

A mediterrán éghajlat és az idilli hely nem csak a turistákat vonzza Lugano városába, egyre többen akarnak letelepedni is a svájci városban. Ennek egyenes következményeként a város minden irányban terjed. A tóparti sétánytól és a szép óvárostól kezdve új lakó- és szolgáltató területek jelennek meg. A Lago di Lugano tó közelsége ellenére a kerületet három-nyolc emeletes épületek heterogén keveréke jellemzi. Ennek a tömbökből álló épített környezetnek a közepén rejtőzködik az óvoda szolid építménymagasságú épülete, mint egy kis membrán.

A nagy, lepényszerű épület tömeg három belső udvart zár körül, amelyek védett külső légtérként szolgálnak az óvoda öt csoportja számára. Mindegyik csoportba tartozik egy ruhatár, egy vizesblokk, egy étkező, valamint két játszószoba és társalgó. Ezenkívül vannak közös helyiségek, mint például a konyha vagy az elsősegély szoba.

A fedett (de nem fűtött) kültéri közlekedőtengely középen halad északtól dél felé. Játszótérként is szolgál a szabad tér, illetve eltolható üvegfalakkal az udvarokhoz nyitható. A bejárat a keleti sarkon van, ahol az adminisztráció is található.

A koncepció szerint az épület hétszer nyolc rácsból áll, vagyis összesen 56 trapéz alakú modulból áll, eltérő dőlésű tetőkkel. Megjelenését tekintve teljesen "fába csomagoltan" egyértelműen kiemelkedik a városi környezetből: a falakat profilozott nyárfa borítja, a mozgó tetőt farácsok borítják. Az óvoda kívülről nagyon zárt, csak néhány homlokzati nyílása van. Viszont a dobozszerű szobák nagy üvegezett felületekkel befelé nyílnak a kerti udvarokra, és mindig új, izgalmas kilátást nyújtanak.

Épületszerkezetek

Az épületkomplexum, amely a bejáratától eltekintve egyszintes, fából készült modulszerkezettel épült beton alapra. A gyárban előregyártott 80 mm vastag tömör fafalak kétrétegű ragasztott rétegelt lemezből készültek, amelyek belül a födémnél burkolat nélkül maradtak. A főtartókat a külső oldalra erősítették, és tereiket merev, hidrofóbizált, 16 cm vastag, nem éghető üveggyapot szigetelő panelekkel töltötték meg. A hátsó kiszellőzésű külső falak látszó felületét hőkezelt nyárfa deszkák képezik.

A látható tetőszerkezet, amelynek egységei egymástól különböző szögekben vannak megdöntve, alulról felfelé 60/800 mm vastagságú ragasztott rétegelt lemezből és egy rárögzített háromrétegű táblából áll, amely szintén vízszintes merevítésként szolgál. 26 cm vastag, erős és nem gyúlékony kőzetgyapot szigetelést vezettek be tetőszigetelésként a gerendák mentén futó keresztrétegelt gerendák között. A padlólap felső részét kétrétegű, 16 cm-es EPS szigeteléssel készítették + 3 cm vastag EPS hangszigeteléssel kiegészítve.

A padlófűtést több, decentralizáltan elrendezett hőszivattyú biztosítja. A szabályozott szellőztetés mellett az épület eléri a Minergie P szabványt, amely egy alacsony energiafogyasztáson alapuló építési tanúsítási rendszert Svájcban, és hasonló a német passzívház szabványhoz.

Projektinformáció

  • Helyszín: Via Concordia, Lugano, Svájc
  • Tervezés, előkészítés: 2008-2011
  • Megvalósítás: 2011-2014
  • Díj: A Fassa Bortolo Fenntartható Építészet Nemzetközi Díja, kiválasztva
  • Építész: Bruno Fioretti Marquez
  • Projektvezetők: Prof. Piero Bruno, Inken Blum, Regina Maria Münstermann, Fabian Wichers
  • Projektcsapat: Sidney Bollag, Vito Priolo
  • Megbízó: Città di Lugano, Dicastero Edilizia Pubblica e Genio Civile

Tervezés:

  • Vezető építész: Rolando Spadea, Lugano, Svájc
  • Épületüzemeltetés: Comunità di Lavoro, A. Reichlin - M.Gavazzini, Breganzona, CH
  • Villamosmérnök: C & C Electric SA, Viganello, Svájc
  • Tájépítész: capatti STAUBACH, Berlin, Németország
  • Szerkezet: Zanini & Borlini SA, Pambio-Noranco, Svájc
  • Faszerkezet: Christian Keizer, St. Gallen, Svájc

Tanácsadás:

  • Épületfizika: physARCH Sagl, Viganello, Svájc
  • Tűzvédelem: Istituto di Sicurezza, Massagno, Svájc

Fotó: orsenigo_chemollo - Alessandra Chemollo, Velence, Olaszország

Építési adatok:

  • Bruttó alapterület: 2 290 m2
  • Szintek száma: 2
  • Nettó alapterület: 1 835 m2

Forrás: Bruno Fioretti Marquez honlapja

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár






Építési megoldások