épületek

Dinamikus tengerparti üdülőház Thaiföldön.

Építész: Adrian McCarroll


iStvan | 2012.03.11
Manapság, amikor kezd megkérdőjeleződni a tengerből eredeztetett élet tézise, valljuk meg, jól esik elgondolkodni (álmodozni) azon, milyen (ideg)megnyugtató érzés lehet(ne) a világ félreeső részén, a tenger mellett leélni a szűkre szabott, röpke életünket. Kisebb igényűek gondoljanak csak a nyaralásra.

A Villa Amanzi Kamala Beach-nél, Phuket szigetén, Thaiföld egy kis nyugati csücskében található. „Egy csepp menny” azoknak, akiknek szükségük van a csendes életmódra. Erre a Kamala Beach egy látványos helyszín, mely rengeteg dolgot kínál.

A meghatározó elemek a Villa Amanzi-nál a látvány és a szikla. Az építészek szerint: Ezek uralkodnak minden helyzetben. Az ide érkezők már a megközelítésnél rezonálnak a helyszínnel, a látvánnyal, aztán megérkeznek a közforgalmú közös nappaliba és innen juthatnak el privát területükre, a hálószobákba. Közös a kert, amely egy kis trópusi dzsungel része. De a háttérben tiszteletet parancsol a magányos sziklafal, 60m feletti magasságban.
A Villa Amanzi a hűvös szellőktől gyengéden védve, megszakítás nélkül a tengerre néző, lenyűgöző 6 hálószobával, 15m végtelenített medencével és lélegzetelállító kilátással nyílik az Andaman-tengerre.
A kortárs design, ultra modern építészet és belső terek, amelyek egyesülnek, hogy a vendégek az optimális környezetben kapcsolódhassanak ki és lazíthassanak a szinte érintetlen luxusban.

Az Inhabitat szerkesztő pár kérdés erejéig megszólaltatták a tervezőt is:

Inhabitat: - Hogyan jellemezné ezt a fajta építészet, amit létrehoztak? Van egyesítő téma, gondolat a projektjeik mögött?

Adrian McCarroll: - Elvünk s egyben hajtóerőnk volt, hogy olyan helyeket és tereket teremtsünk, ahol az emberek szeretnek lenni. Célunk volt egy rendkívüli környezetet tervezni. Tágasság, világosság és textúrák voltak a fő eszközeink és arra törekedtünk, hogy a „végterméken” harmonizáljon szépség és a funkció.


Inhabitat: - Mik voltak az első szempontok, amikor a projekthez közeledett?

Adrian McCarroll: A két elem, amelyek elengedhetetlenek a sikeres projekt teljes megértéséhez a helyszín tömör, pontos kiértékelése. Jelentős mennyiségű időt töltöttünk a helyszínen, hogy megismerjük azt, röviden papírra jegyzeteltünk, hogy mi lenne a legjobb megoldás és kialakítottuk az első koncepciókat.

Inhabitat: - Úgy tűnik, hogy ez a projekt a hatalmas kilátás létrehozására koncentrált, szabad kitekintést nyújtva a természeti környezetbe. Hogyan viszonyult a környezethez, a szomszédos viszonyokhoz az építészeti kultúrával? Milyen szerepet játszik Önnél a természet, munkája, a tervezés közben?

Adrian McCarroll: A helyszín az egyik legfontosabb elem számunkra. A Villa Amanzinál, a kijelölt helyen egy igen ritka lehetőséget kaptunk, hogy a külső környezettel teljesen összeolvadjon a villa, hogy a kettő eggyé váljom. A kilátás lenyűgöző, a kiismerhetetlen sziklafal és a természetes trópusi táj mind teljesen asszimilálódott a tervvel.

No igen. A sziklán kívül nem sok helyi építési anyagot használtak fel. (szerk.)

További fotók.

A Villa Amanzi honlapja

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár
Építési megoldások