épületek

Táncoló hasábok

Nagyszerűen egyszerű ház Dél-Koreából


iStvan | 2020.07.22

Gyorsan változó, nagyon szeles időjárás uralja a Jeju (Csedzsu) sziget városlakóinak életét, ehhez alkalmazkodik a csavart épület.

A bazaltkőzetek minden irányból körülhatárolják a Jeju szigetet. A sziget egyfajta egzotikum a dél-koreaiak körében, az időjárás és a növényzet a trópusokra emlékezteti őket. Éppen a kuriózuma miatt a múltban sokan kivándoroltak a szárazföldről a szigetre. A klíma itt másképp áramlik, mint máshol. Az időjárás az uralkodó a természet, azon belül élő és élettelen felett.

Az építész megkeresése után feltérképezte az ügyfél „titkos” életmódját. Így az első koncepcióterv egy földszintes bunkerszerű képzet volt, közepén egy átriummal. 

A végső forma az első terv teljes antitézise, meglehetősen mutatós és extravagáns gesztussal hívták fel az ügyfél figyelmét. De a központi mag gondolatát továbbra sem hagyták el.
Az első vázlattervi egyszintes tervet vertikálisan megemelte a tervező, a konzolosan túlnyújtott hasábtömegekben lineáris tereket hozott létre egymásra helyezve, szintről-szintre.

Így az "átrium" függőleges három emelet magas nyílássá , belső légtérré transzformálódott. Az emeletes ház már kiemelkedett a környezetéből, de valami többre volt szükségük, hogy megkülönböztetett karaktert nyújtson az épület.
Ezért született az  elforgatott alaprajzi tömegek gondolata, melyet végül a megvalósult állapot prezentál.

  • Építészet: Moon Hoon
  • Beépített alapterület: 206 m2
  • Év: 2017

További fotók és rajzok: Archdaily

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


KonferencianaptárÉpítési megoldások