iStvan | 2015.12.15
Megismerni a kanászt ékes járásáról... Avagy Ifj. Dr. Kistelegdi István – a tavalyi Ökologikus Építészet sorozatban bemutatott – családi háza elkészült. Az első magyar lakott aktívház. Az első magyar felújítással létrejött aktívház.

Mint ahogy a szem a lélek tükre, az élethivatás, a foglalkozás, a végzett munka a dolgát- vagy épp nem a dolgát végző ember rá jellemző sajátja.
Alábbi videónkban ifj. Kistelegdi István kalauzol el bennünket felújított, privát életterébe.

Nézzék meg hogyan működik az "újrahasznosított" épület.

Ifj. Dr. Kistelegdi István DLA önéletrajza: / forrás /

Ifj. Kistelegdi István a PTE PMMK Energiadesign tanszék vezetője, egyetemi docens, az Energiadesign szakterület specialistája. Oktatási területe az Ökológia az építészetben, Környezetbarát építészet, Épületszerkezetek tervezése, Komplex tervezés továbbá diplomamunka tantárgyak építész, építészmérnök és környezetmérnök szakon.
Építészdiplomát szerzett 1996-ban a Fachochschule Würzburg Építész Szakán (BSc), majd 1999-ben a Kasseli Tudományegyetem építész szakán (MSc).
2006 óta a PTE PMMK oktatója.

Doktori cselekményét (DLA) a Pécsi Tudományegyetem építőművész doktori iskolájában kezdte, és 2006-ban a PTE mester iskolájában fejezte be.
DLA tanulmányait egy PhD előkészítő kutatómunka előzte meg a Müncheni Műszaki Egyetemen 2001-2004-ig.
Habilitációját 2008-ban védte a PTE PMM Karán.

Kutatási témája 1998-tól az ökologikus orientáltságú építészet, 2007-től az energiadesign és posztfosszilis jövőtechnológiák. 2010-től a pluszenergia épülettervezés és épületklimatikai, -energetikai dinamikus szimulációk specialistája.

Építésztervező, ill. Főtervező, Projektvezetőként a Kistelegdi Építész Irodában dolgozik 2005 óta.
1999-2005-ig a Drescher Kubina Építészirodában dolgozott Münchenben. Számos megvalósult épület tervezője ill. társtervezője. Megvalósult pécsi projektjei az egyetemi kollégiumi felújítások, az egyetemi Rektori hivatal és a belvárosi Modern Magyar képtár.
A PTE Science Building ökoépítészeti tervezője.
Münchenben a Műszaki Egyetemen 2008-tól a Climadesign mesterképzésben és kutatásban való részvétel a pécsi Energiadesign kutatás és építészet megalapozását tette lehetővé.
2010-ben Climadesigner Masterdiplomát szerzett Münchenben.
Tagja a Fővárosi Központi Tervtanácsnak, munkacsoport vezető a müncheni Climadesign Társaságban.
A Magyar Építész Kamara és a Passzívház Pécs Szövetség alapító tagja, Tudományos Bizottságának tagja.
A Pollack Periodica folyóirat szerkesztőbizottságának (Editorial Board) tagja. Oktatási tevékenység a masterképzésben Würzburgi Fachhochschule-n és a Müncheni Műszaki Egyetemen.

Ifj. Dr. Kistelegdi István, alias "Soma" nevéhez fűződik a komlói RATI (autóipari műanyag alkatrészek fejlesztésével és gyártásával foglalkozó családi vállalkozás) pluszenergiás üzemének terveinek elkészítése, az Energiadesign© koncepció szellemében.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások