épületek cikk exkluzív Studiobazaar Patacs lakópark

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói III.

Nemes egyszerűség


iStvan | 2018. augusztus 30.
     
Fiatal építészcsapat munkáját dicsérik Pécs-Újpatacs lakóparki épületei – a Studiobazaar Építész és Design Műhely Kft. bemutatása következik.

Sorozatunk első két pécs-belvárosi állomása, a Kisfaludy utca és a János utca után ugrunk egy nagyot, és ellátogatunk Pécs nyugati, Patacsnak1 nevezett városrészébe, ahol a kicsit bizarr elnevezésű Studiobazaar építészműhely két építészének, Gyergyák Ákosnak és Kozák Barnabásnak a mai korm helyi előírásainak megfelelő, szolid, már-már túlzottam visszafogott megjelenésű társasházai valósulnak meg több ütemben.

Patacson a Pellérdi út északi oldalán a kanyargós Új fasor utca által közrefogott területen már fizikai valójukban megtalálhatók az első két ütemben megépült lakóparki épületek, de itt készül az utolsó 3. ütemben létrejövő egység is.

Előzmény:

A megrendelő, a Müller Invest-Immo Kft. 2013 őszén alakult annak érdekében, hogy beruházói cégként részt tudjon venni a magyarországi ingatlanpiacon. A cég fő mottója a vásárlók teljes körű kielégítése, minőségi ingatlanok építése, kivitelezése, a piacon kapható magas minőségű anyagokkal, precíz munkavégzéssel társítva.

Itt kell megemlíteni fő vállalkozójukat, generál kivitelezőjüket, a Gipsz-Bau Müller Kft.-t, a beruházás legfontosabb láncszemét, hiszen az ő közreműködésük, szakmai tapasztalatuk, kapcsolati tőkéjük nélkül a társasházak nem valósulhatnának meg. A jövőben is több projekten dolgoznak majd együtt, mind a Studiobazaar Kft.-vel, mind pedig a Gipsz-Bau Müller Kft.-vel.

Következő komoly beruházásuk Pécs történelmi belvárosában 2018 év végétől indul. Ez az építkezés egy újabb mérföldkő lesz a vállalkozás életében, illetve meghatározó épületként jelenik majd meg Pécs városában. A beruházás menetéről alkalomadtán tudósítani fogjuk olvasóinkat.

A helyszín bemutatása:

A Pellérdi út (a Ráczvárosi út folytatásaként) Pécs nyugati külvárosának az a része, ahol a Ráczvárosi városrész családiházas beépítésű telkeit elhagyva, még mód nyílhatott nagyobb léptékű lakófunkcióval ellátott társasházi épületek tervezésére, kivitelezésére.

A tervezési terület egy saroktelek Patacs városrész déli határában, melyet északról és keletről is zártsorúan csatlakozó társasházak öveznek. A telek a Pellérdi út és Új Fasor utcák felől tárul fel, azok végpontjaként értelmezhető, így a tervezésnél fontos szempont volt az amúgy hektikus utcaképek hangsúlyos lezárása és összekapcsolása.

Tervezési alapkoncepció:

A megrendelő a Pellérdi úti telken ütemezetten megvalósítható, de egy építészeti karaktert alkotó társasházi épületcsoportot kívánt építeni. Ennek megfelelően összesen 21 lakás készül, az 1. és 3. ütemben 6 lakással, a 2. ütemben 9 lakással. A földszinten a parkolók és 1 db üzlethelyiség kapott helyet, melyek a Pellérdi út és Új Fasor utca felől közelíthetőek meg. Az L alakú helyszínrajzi telepítés által a gépjármű forgalomtól mentes, intenzív zöld belső udvar jöhetett létre. A felsőbb szinteken nagyméretű lakások találhatóak udvarra vagy utcára néző terasszal. Az épületek magas tetős kialakításúak, melyek a műszaki lehetőségekhez mérten beépítve nagyobb és exkluzívabb galériás tetőtéri lakásokat tartalmaznak (ld. belső látványterv).

A három ütem három különálló tömbbe tagozódik. A tömbök közötti homlokzatfelnyitó megszakítások tagolják az épületegyüttesek tömegét és egyértelműen választják szét a beruházási egységeket.

A nyiladékoknál találhatóak a gyalogos beközlekedések, és innen közelíthető meg a zöld belső udvar is. Az épületek halvány tónusú szürke vakolatot kaptak. A jellegzetesen elkülönülő, meleg faburkolatú lábazat posztamensként támasztja alá a magastetős tömegeket, melyeknek szigorú formálásából csupán a lépcsőházi blokkok emelkednek ki.

A homlokzatok franciaerkélyes szabályos lyukképlettel rendelkeznek, a lépcsőházak kiemelkedő tömegénél az osztásképlet felborul, nagyméretű négyzetes üvegtáblák játékos dinamikája emeli ki a közlekedőtereket. A plasztikusságot tovább erősítik a mélyen kávában ülő nyílászárók és loggiák negatív tömegei. A telek sarkára kerülő földszinti üzlethelyiség transzparens kirakata és az eltolható fehér színű alumínium zsalugáterek játékossága lágyítja az amúgy nagyon feszes, szoborszerű tömegeket.

Anyaghasználat:

Lábazat: Impregnált, nútféderes fa homlokzatburkolat
Homlokzat: Szürke színű homlokzatvakolat
Nyílászárók: Fehér műanyag nyílászáró
Nyílászáró árnyékolás: Sínen mozgatható fehér színű alumínium zsalugáter
Korlátok: Fehér színű, áttört fém pálca korlát
Héjalás: Egyenes vágású, szürke beton tetőcserép
Bádogos szerkezetek: Állókorcos fémlemez fedés, sötétszürke színben

Megrendelő: Müller Invest-Immo Kft.
Építész tervező: Studiobazaar Építész és Design Műhely Kft.,
Gyergyák Ákos és Kozák Barnabás építészek
Építész munkatársak: Szerencsés Dániel, Fekete Adrienn, Nagy Kata, Kasztner Lilla
Generál kivitelező: Gipsz-Bau Müller Kft.
Statika: Aradi Ferenc, CENC Kft.
Szerkezet építés és kőművesmunkák: Gipsz-Bau Müller Kft.
Fotók: Gyergyák Ákos, Kozák Barnabás

A Studiobazaar Építész és Design Műhelyről dióhéjban:

A pécsi belvárosi székhelyű Studiobazaar Építész és Design Műhelyt Gyergyák Ákos és Kozák Barnabás építészek alapították 2015-ben, több évnyi Pécsen eltöltött építészirodai gyakorlatot és építőművész doktori (DLA) képzést követően. A Stúdió filozófiáját a hagyományos értékek tisztelete és az újító, kreatív szellemiség együttese határozza meg. A helyi identitások, tradíciók továbbörökítése, a meglévő adottságok tudatos felhasználása, a természetes anyagok használata és a kézművesség jelenléte munkáikban ugyanolyan fontos, mint az innovatív, nyitott gondolkodásmód, a kortárs dizájn, valamint a kísérletezés az új anyagokkal, technikai megoldásokkal.

1 Patacs története

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.
Decode – The Space for ARThitecture
Újra élettel telhet meg az elhanyagolt bányászfürdő épülete Komlón
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösben
Hollandiában átadták a világ legnagyobb kerékpáros mélygarázsát



Kérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 38 (19 szavazatból)