épületek cikk exkluzív Faitig Építész-Stúdió Bt Kisfaludy Pécs Pro-Ideal-Haus Kft.

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.

Egy fiatal építész bemutatkozása


iStvan | 2018.05.07
A fiatal, helyi építész, Faitig Attila okleveles építésztervező művész, a Faitig Építész-Stúdió Bt. vezetője.

A címsorban feltüntetett megnevezéssel kisebb lélegzetű bemutatkozó sorozatot indítunk el a baranyai megyeszékhelyen napjainkban tapasztalható építészeti reformokkal kapcsolatban.

Bemutatnánk a közismerten kedvelt mediterrán városban végbemenő, nem csak a történelmi belvárost érintő átalakulásokat, egy-egy fiatal (illetve vállalkozó szellemű idősebb) építész munkái által.

Első utunk a Pécs, Kisfaludy Sándor u. 4/1. alá vezet, ahol 2016-ban adták át a hét rendeltetési egységet magában foglaló épületet.

Előzmény
A megrendelő, Csapó Gábor 2015 elején vásárolta meg az ingatlant. A beruházó neve jól ismert a városban. Ez idáig 18 db belvárosi társasház megvalósítása kapcsolódik hozzá. 2015 tavaszán adta a megbízást a tervezőnek az említett több rendeltetési egységet tartalmazó épület megtervezésére.

A tervezési fázis építési engedélyezési tervfeladatai 2015 júniusában zárultak le. A kivitelezés 2015 év végén kezdődött és egy év alatt, 2016 év végére fejeződött be.

A megrendelő az építési telken tervezett 6 lakást és egy iroda rendeltetésű épületet kívánt kialakítani, a korábban kivitelezett 6 rendeltetési egységet tartalmazó épület mellé (megvalósulási éve: 2015), melyet szintén a Faitig Építész-Stúdió tervezett.

A helyszín bemutatása.
A tervezési terület Pécs történelmi belvárosában, a Kisfaludy utcában található MH Nyugat-Magyarországi Hadkiegészítő Parancsnokság Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Irodájával (Kisfaludy u.5.) szemközt található. Az utca végén északnyugat felé tekintve található a Pécsi Nemzeti Színház. Az utca déli végén a csatlakozó Munkácsy Mihály utcában a hosszan elnyúló, szebb napokat megélt Rendelőintézet épülete áll és várja a felújítását, hasznosítását. A tervezési helyszín korábban a már említett használaton kívüli rendelőintézet külön helyrajzi számon lévő parkoló területeként működött.

Az övezet előírásai alapján a tervezett épület zártsorú beépítéssel, az északi telekhatár mentén beforduló nyaktaggal épült. Az épület földszint, két emelet, tetőtér szintszámú, nyeregtetős kialakítású. A tervezett épületet gyalogos és gépkocsival történő megközelítése a keleti, utcafronti homlokzat felől tervezett kapualjon keresztül történik.

Tervezési alapkoncepció
A beruházói elképzelés alapján a belvárosi kis, 400 m2 -es területű telken három lakószinten, szintenként két, kb. 65 m2 -es, élhető, háromszobás kialakítású lakást kívánt megvalósítani, melyekhez a belső udvar felé, a szintnek megfelelően erkélyek vagy teraszok kapcsolódnak. A parkolók elhelyezését a földszinten, a történelmi belváros régészetileg gazdag adottságai miatt mélygarázs elkerülésével akarta biztosítani. Az utcafronti homlokzaton hangsúlyos elemként jelennek meg a lakások nyílászárói között a függőleges tűztávolság csökkentésére kialakított keretek, amelyek beágyazódnak a szeletelt bontott tégla homlokzati burkolat felületi textúrájába.

Anyaghasználat
Lábazat: Szeletelt bontott tégla burkolat,
Nyugati, udvari homlokzat: Fehér színű homlokzatvakolat
Keleti, utcafronti homlokzat: Szeletelt bontott tégla burkolat,
Nyílászárók: Fa tok- és szárnyszerkezetű, világos fenyő színű felületképzéssel
Nyílászáró keretek: Antracit színű acéllemez
Héjalás: Szegmens vágású, hódfarkú cserépfedés,
Bádogos szerkezetek: Állókorcos fémlemez fedés, antracit színben

Megrendelő: Pécs, Kisfaludy Sándor 4/1. Építőközösség; megbízott Csapó Gábor
Építész tervező: Faitig Attila (Faitig Építész-Stúdió Bt.)
Építész munkatárs: Kollár Levente
Generálkivitelező: Csapó Gábor, Pro-Ideal-Haus Kft.
Statika: Novákné Nagy Erika, NOVÉP Bt.
Szerkezetépítés és kőművesmunkák: Csapó Gábor, Pro-Ideal-Haus Kft.
Fotók: Végh Gábor, Doml'art photography

Pécs városának jól ismert épített történelmi (világ)öröksége mellett említést érdemelnek a kortárs építészeti törekvések, amelyek nem jöhettek volna létre, ha nincs jelen az építés beruházási, építészeti arculatformálói s persze munkaadói szándék.

Az "öttoronnyal" fémjelzett város belvárosi utcáit figyelmesen járva megtalálhatjuk a nem is annyira elrejtett új épített értékeket.

A sorozat további cikkei:

A szerző legújabb cikkei




Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások