hír épületek

Tovább épül a "tüskés rája"

Lassú víz partot mos


iStvan | 2013.11.26
Lezárult a Tüskecsarnok építésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás, kedden (2013. nov. 19.) elkezdődtek – azaz több mint 16 év után folytatódnak – a sportlétesítmény kivitelezési munkálatai.


A tervlapon szépen nyomon követhető a cikkbéli Tüskecsarnok újraélesztésének fázisai, mint például:
- Elkezdődött a Tüskecsarnok tervezése
- Hol tartanak a kiemelt állami beruházások?
- Itt a kiírás a Tüskecsarnokra
- Uszoda épül a Tüskecsarnok mellett

A legfrissebb hírek a hírforrások (MTI, Richpoi) szerint már el is kezdődött a továbbépítés. Öröm (s talán kampányfogás is :) ), hogy választások előtt sok jó hírt hallunk a sportlétesítményekről. Építésről, felújításokról, pályázatokról, elnyert világverseny rendezési jogosultságról, jó sporteredményekről.

(Fontosak a testnevelésre fordított források, nem baj, ha e téren is jól állunk.)

S a hivatalos hír:

Vígh László kormánybiztos a főváros XI. kerületében megvalósuló multifunkcionális sportkomplexum helyszínén tartott keddi sajtótájékoztatón bejelentette, hogy az építkezés három ütemben fog megvalósulni. Elsőként 2014 első felében egy 4000 fős sportcsarnok készül el, a második lépésben jövő szeptemberben hat munkacsarnokot és egy mélygarázst adnak át, majd az utolsó ütemben, 2015 első félévében megnyitja kapuit az 50 méteres versenyuszoda, amelyhez kapcsolódik majd egy 25 méteres tanuszoda is.

Vígh László a Tüskecsarnokot Magyarország egyik legmodernebb multifunkcionális sportlétesítményének nevezte, amelynek padlójába beépítik a jégpályára alkalmas berendezéseket, így akár négy óra alatt lehetővé válik benne a jég kialakítása, ugyanakkor koncerteket is lehet majd rendezni az első ütemben megvalósuló, 71x42 méteres csarnokban.

A kiegészítő létesítmények között a kormánybiztos megemlítette a szomszédban található négy, egyenként 18x36 méteres, valamint további két, 18x18 méteres munkacsarnokot. Összesen 35 öltöző lesz a létesítményben, így egyszerre akár hat-hét testnevelési órát is meg lehet tartani benne. Ezeken kívül fitneszterem, fallabdapálya, továbbá életmód-tanácsadásra és diagnosztikai mérésekre is alkalmas központ is lesz a létesítményben.

Az építmény 18-20 sportágat tud majd kiszolgálni, s a Papp László Sportaréna, a debreceni Főnix Csarnok, valamint a Veszprém Aréna után a negyedik legnagyobb hazai sportkomplexum lesz. Vígh László szerint további különlegessége lesz az épületnek, hogy a csarnok tüskéi speciális kivilágítást kapnak, ezzel Budapest és a XI. kerület új látványossága is lehet.

"Elég erősek vagyunk ahhoz, hogy eltüntessük Budapest egyik szégyenfoltját, és befejezzük azt a Tüskecsarnokot, amely több mint másfél évtizedig félkészen állt. Azoknak építjük, akik egy XXI. századi fővároshoz méltó körülmények között szeretnének kikapcsolódni, legyen szó akár sportolásról, akár kultúráról. Fiatalos, divatos helyet építünk, egyetemistáknak, szabadidő- és versenysportolóknak és mindenkinek" - fogalmazott a kormánybiztos.

Simicskó István, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) sportért és ifjúságért felelős államtitkára azt mondta, a kormány azért döntött tavaly a csarnok építésének folytatása, majd egy új uszoda megvalósítása mellett, mert szeretné, ha az országban minél több gyerek sportolna, s ezzel együtt kiszélesedne a versenyport merítési bázisa is. Az eddigi eredményeket illetően emlékeztetett arra, hogy amíg a 2011/12-es tanévben még 234 ezer, addig 2013/14-ban már 330 ezer 995 gyerek sportol az egyesületeknél.

Az államtitkár – aki egyben a kerület országgyűlési képviselője is – úgy fogalmazott, hogy a Tüskecsarnok Újbuda új sportfellegvára lesz, s ezzel nemcsak a XI. kerületben, hanem egész Dél-Budán jelentősen gazdagodnak majd a sportolási lehetőségek. "Olyan sportlétesítménnyel gazdagodunk, amelyre mindenképpen szükségünk van" – zárta szavait. A Tüskecsarnokot eredetileg 1993-ban kezdték építeni, a beruházást azonban 1996-ban leállították, s a kormány tavaly döntött a projekt folytatásáról. A kivitelezést a SWP konzorcium végzi, a projekt teljes költsége 5,9 milliárd forint.

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások