épületek exkluzív Térhatás Kft. Pécs Anna utca

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói IV.

"Megbízói kísérletek" egy városon belül


iStvan | 2018. szeptember 18.
     
Személyi ismétlődések, azonos építészeti kifejezéssel.

Sorozatunk első, bemutatkozó posztjában olvashattuk a megrendelő/generál kivitelező személyének nevét, most más építésziroda munkáján keresztül újra a sorok között találhatjuk Csapó Gábort.

Előzmény
A megrendelő, Csapó Gábor 2010. év végén vásárolta meg az ingatlant, mely egy régi, bontásra ítélt épület volt. Ahogy korábbi cikkünkben említettük, a beruházó neve jól ismert építész berkeken belül. Számos belvárosi társasház megvalósítása kapcsolódik nevéhez. 2010-ben adta a megbízást a tervezőnek az említett ingatlan bontási tervére, majd a 8 lakást+1 irodát tartalmazó épület megtervezésére.

A tervezési fázis két részből állt
Először 2011 júniusában egy elvi építési engedélyezési terv készült, mely során a rendezési tervben meghatározott építési helyet is módosították. A végleges épület építési engedélyezési tervei 2011 végén készültek el. A kivitelezés 2012 első negyedévében kezdődött és 2013 év végére fejeződött be.

A helyszín bemutatása
A tervezési terület Pécs történelmi belvárosában, az Anna utcában található, a Horvát színház szomszédságában. Az utca kelet-nyugati tájolású, a telek az utca északi oldalán helyezkedik el.
A telek nyugati szomszédságában a Horvát színház található, mely abban az időben felújítás, bővítés alatt állt. A Horvát színház keleti homlokzata több mint 18 méter magas tűzfalával csaknem teljes hosszban árnyékolja és “uralja” a telket. A színház megvásárolta az északi telekszomszédot is. A telekösszevonás után egy színház bővítési terv készült, mely mára meg is valósult. Az északi telekre tervezett színházbővítés szintén teljes hosszban a telekhatáron fekszik. A fentiek miatt került sor az elvi építési engedélyben az építési hely módosítására.
A telekre nyolc lakást és egy földszinti irodát terveztek, valamint az alagsorban a szükséges parkolóhelyek biztosítására egy teremgarázst. A teremgarázsból a szomszédos Szent Mór u. 19. sz. alatti épület tulajdonosa szolgalmi joggal közelítheti meg az újonnan épített föld alatt tárolóját.

Tervezési alapkoncepció
A beruházói elképzelés alapján a belvárosi kis, 347 négyzetméteres területű telken négy lakószinten, szintenként 2-3db, 50-70 m2 -es, élhető, 2-3 szobás lakást kívánt megvalósítani, melyekhez a belső udvar felé, a szintnek megfelelően erkélyek, teraszok vagy kert kapcsolódnak. A parkolók elhelyezése az alagsori teremgarázsban biztosított. Az utcafronti homlokzaton hangsúlyos elemként jelennek meg a keleti és nyugati szárny összeköttetését biztosító erkélyen a pillérek. Ez a kialakítás egyrészt a magasabb, 3 szintes Horvát Színház felőli szárnyat és a 2 szintes keleti szárnyat köti össze, ugyanakkor biztosítja a teleknek az észak-déli átszellőztetését és benapozását. Ezzel a kialakítással nincs bezárva az udvar, a lakások jól szellőznek, és az erkélykapcsolat is biztosítva van.

Anyaghasználat:
Lábazat és pillérek: Fagyálló kerámia lapburkolat
Homlokzat: Homokszínű vakolat
Nyílászárók: Fa tok- és szárnyszerkezettel, sötétbarna színű felületképzéssel
Nyílászáró keretek: Fehér
Héjalás: Piros színű hódfarkú cserépfedés
Bádogos szerkezetek: Állókorcos fémlemez fedés, antracit színben

Megrendelő: Dr. Boda Géza, Lacabau Kft. (Csapó Gábor)
Építész tervező: Áspán László építési műszaki ellenőr I., okleveles építészmérnök
(Térhatás Építészeti és Mérnöki Kft.)
Építész munkatárs: dr. Kladni Veronika okl. építész, jogász, borjogi szakjogász, ingatlanforgalmi szakjogász, ingatlanvagyon-értékelő, igazságügyi szakértő, ingatlan értékbecslő
Statika: Novákné Nagy Erika, Novép Bt.
Generálkivitelező: Csapó Gábor, Lacabau Kft.

A szerző legújabb cikkei:
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói V.
Decode – The Space for ARThitecture
Újra élettel telhet meg az elhanyagolt bányászfürdő épülete Komlón
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói III.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói II.
Pécs építészeti arculatának kortárs formálói I.
ICOMOS-díj, 2018.
Goodsten – Autókereskedésből fagylaltozó
Úszó szigetváros
Pályázat panziók fejlesztésére
Könnyen összeszerelhető kabinos menedékház
Nővérszálló új köntösbenKérjük értékelje a cikket:    -2:   -1:   1:   2:      Összesen: 52 (26 szavazatból)


Hírlevél feliratkozás >>


Konferencianaptár

Tervlap
Archmaaik

Építési megoldások