épületek cikk belsőépítészet exkluzív Gubik Péter András OSB Pécs Reggeli Szatori Dóra Sztranyák Gergely

Pécs építészeti arculatának kortárs formálói V.

Sztranyák Gergely DLA bemutatkozása


iStvan | 2018.10.17
Kezdjük a napot egy finom Reggelivel! Még mindig Pécs belvárosában kalandozunk, de most nem újonnan tervezett épületet mutatunk be, hanem olyan folyamatosan alakuló, változó belső tereket, melyek a pécsi fiatalok kultikus, már-már "második otthonnak" felfogható találkozási színterei.

A helyek névadásánál a teljesen hétköznapi lakófunkciójú terek neveit kölcsönözték. Így ha először nem is az előtérbe lépünk, de onnan a Reggelizőbe jutunk, a cikk sorai közt ezzel foglalkozunk, majd bemutatnánk a Nappalit is.

Előzmény
Az étterem megrendelői Felcser Dávid és Szép Tamás, Pécs két emblematikus arca. Ők a belváros kulturális életét meghatározó helyszínnek, a Nappali bárnak a tulajdonosai. 2017-ben úgy döntöttek, hogy kibővítik városi szolgáltatásaikat egy hiánypótló funkcióval, egy reggelizővel.

A helyszín bemutatása
Az előzményekben említett helyszín Pécs régóta közkedvelt sétálóutcájában, a Király utcában található. Egy olyan utca, mely a bevásárlóközpontok, szuper- és hipermarketek agy- és pénztárcaelszívó megjelenése előtt gerincét adták Pécs belvárosi társadalmi vérkeringésének, hiszen számos kulturális és gasztronómiai célponttal fogadta és fogadja a mai napig az érdeklődő embereket, turistákat, vendégeket.

Tervezési alapkoncepció
Ma a romkocsmák – melyek felszabadították a belsőépítészetet a kimódolt részletmegoldások alól – már második generációs korszakukat élik. Talán úgy lehetne leírni a különbséget az első és a második között, hogy a múlthoz való kapcsolatot nem a padlásról véletlenszerűen összeszedett dolgok egymásra rétegzése jelenti, hanem anyagok egy szűkített csoportjának jó arányú kombinálása, mégpedig olyan anyagoké, melyek részben régiségértékkel – vagy annak látszatával – bírnak. Egy dolog azonban nem változott, mégpedig a törekvés, hogy a hely valamilyen nem végleges, lezárt, készre tervezett állapotot tükrözzön. Mondhatni: „under construction”. Ebből az alapvetésből vezethető le a koncepció.

Adott egy tér, melyet megörököltünk. A régiségértéket a vakolat eltávolításával és a nagymúltú falazott fal- és födémszerkezet bemutatásával kezdtük. Ez a réteg teremti meg a kapcsolatot múlt és jelen között. A kiszolgálás tere felé (technológiai szükségszerűségből) már visszakerül, pontosabban helyén marad a meglévő vakolat, mélyebb rétegekben sötétebb festéssel, végül a konyhában mosható sötét burkolattal. A bútorok a „nem lezártság” hatását folytatva nyers építőipari termékekből, OSB (azaz Oriented Strand Board) lapokból készülnek. Az OSB bútorok elrendezése a hely használatát támogatják, a fogyasztótér határát szegélyezik. A 90-es években készült meglévő világos padlóburkolat eltávolítása, felülírása szükségtelenné vált a választott anyagok tükrében, egyszerűen illeszkedett az összképbe. Az OSB lapok attól vállnak összetetté, hogy a nyers anyagot a klasszikus bútorlapoknál használatos fehér színű élzárással felminősítjük.

Az építtetők szándékát, hogy spóroljunk az erőforrásokkal, a beavatkozások által érvényre juttattuk. Nincs semmi túlzás, csak a nyers valóság, mely gyakran izgalmasabb a bűvészkedésnél.

Megrendelő
Felcser Dávid és Szép Tamás

Építész tervező
Sztranyák Gergely DLA
Szatori Dóra
Gubik Péter András

Fotó: Sztranyák Gergely

Sztranyák Gergely DLA Breuer Marcell Diplomadíjas és Junior Príma díjas építész, a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kar adjunktusa, gyakorló építész. Tanulmányait Pécsett és Németországban végezte, építészként egy évet dolgozott Münchenben. Az Építész Mester Egylet Mesteriskola XXIV. ciklusát 2018-ban fejezte be.

A sorozat további cikkei:

A szerző legújabb cikkei
Hírlevél feliratkozás >>>>


Konferencianaptár


Építési megoldások